Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

KÖTTBONDEN: Därför borde miljörörelsen sluta skylla koldioxidutsläppen på kossan

Vi söker alla efter enkla och snabba lösningar på våra dagliga utmaningar.
Så även i klimatfrågan.
I vår iver att hjälpa till och göra rätt är det då lätt att haka på när kossan pekas ut som den värsta klimatboven.

Det är inte konstigt att många går i den fällan eftersom miljörörelsen och medierna om och om igen lyfter kossan som det största hotet mot klimatet. Samtidigt gnuggar säkerligen olje- och kolindustrin händerna av förtjusning och hejar på när i stort sett hela ansvaret för klimatutsläppen landar på kon.

Men faktum är att cirka 75 procent av växthusutsläppen orsakas av koldioxid och metan från fossil energi. Som lantbrukare är det dystert att höra hur seriösa medier nästan dagligen pekar ut mat- och framförallt köttproduktionen som den största klimatboven eftersom den bilden inte är rättvis. Det är olje- och gasutvinningen som står för de största utsläppen av växthusgaser, inte bara koldioxid utan även metan från oljeutvinning, kolbrytning och läckande gasledningar. Metan från djur svarar för 5 procent av hela växthuseffekten och metan från fossil energi för 8 procent enligt IPCC.

Att fossil energi är huvudproblemet fråntar inte oss bönder ansvaret för våra utsläpp. Vi effektviserar till exempel användningen av energi, kväve och foder. Vi ökar odlingen av proteingrödor och levererar alltmer förnybar energi från sol, vind och biomassa. Det finns tydliga skillnader i utsläpp och miljöpåverkan mellan olika länders kött- och mjölkproduktion. Enligt en europeisk jämförelse har svenskt nötkött och svensk mjölk utsläpp på lägsta nivå och enligt en FAO-rapport mer än 60 procent respektive 40 procent lägre utsläpp av växthusgaser än världsgenomsnittet.

Miljöfrågan handlar inte bara om klimat utan också om användning av antibiotika och i Sverige har vi minst antibiotikaanvändning i hela EU. Friska djur behöver inte antibiotika. Men oavsett om du väljer att äta till exempel bönor, potatis, ost eller kött så kan vi bönder producera det på ett bra sätt för klimatet samtidigt som vi håller naturbetesmarker öppna.

Vi vet att svenska konsumenter gillar det vi producerar. Kollegor i andra länder har betydligt lägre krav på djuromsorg och miljöhänsyn – det blir billigare att producera, men sämre för djuren och miljön. Därför är det viktigt att den nationella livsmedelsstrategi som regeringen nu arbetar med och miljömålsberedningen i sin klimatstrategi har målet att Sverige konkurrenskraftigt ska producera mer livsmedel.

Kossan är en viktig förutsättning för svensk livsmedelsproduktion – hon har fått en oförtjänt roll som den största syndabocken i klimatfrågan. Låt oss istället se de tuffaste utmaningarna; fossilberoende och risk för matbrist och tillsammans ta oss an dem.

Jan Forssell, nötköttsbonde och ordförande i Sveriges Nötköttsproducenter, Svärdsjö

Mikael Bäckström, mjölkbonde och ordförande LRF Jönköping

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel