Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kostnaden för asylboendena i Dalarna hårt pressad

/
  • Hundratusentals flyktingar är just nu på väg mot och genom Europa. Migrationsverket räknar med att Dalarna har upp emot 5 000 flyktingar i länets asylboenden i slutet av året.

Det skiljer knappt 70 kronor mellan det billigaste och dyraste asylboendet i länet. I snitt är dygnskostnaden 320 kronor per person. Då ingår mat, logi, personal och lokalvård.
– Många tror att de som öppnar boenden skär guld med täljkniv. Så är det inte, säger Per Karlsson - Migrationsverkets ansvarige i Dalarna.

Annons

I länet finns just nu 17 asylboenden som Migrationsverket skrivit avtal med. Ett flertal andra privata intressenter väntar på att få förhandla om att få starta asylverksamhet.

– Det finns en etablerad bild av att de som drar i gång asylverksamheter tjänar mycket pengar. Visst tjänar de också pengar, framgångsrika entreprenörer som Bert Karlsson gör inga förlustaffärer, men de upphandlingar och avtal vi gör med dem är ändå hårt pressade, säger han.

I dygnskostnaderna ingår, förutom mat och logi, även lokalvård och annan service.

– Och en del boenden tar även in extra personal utöver avtalet vid behov för att de boende ska må bra, säger Per Karlsson.

Avtalstiden är korta, oftast maximalt några år.

– Om den hade varit längre hade vi naturligtvis kunnat få ned kostnaderna ytterligare. Längre avtal ger lägre priser. Verksamheterna går i hop, men man måste komma ihåg att det också är ett visst risktagande för en verksamhet att ändra inriktning och öppna asylboende, säger han.

Mottagandet har överlag fungerat bra i länet. Vissa problem med boendestandard har funnits.

– Men det har rättats till efterhand. Dels för att vi ställt krav om det, men också för att verksamheterna själva vill att de boende ska må så bra som möjligt, säger han.

Migrationsverket bedömer att standarden som hög i Dalarna.

– Boendena i sig är bra. Men rent allmänt ser vi helst att asylsökande får bo och rå sig själva och sin familj i större utsträckning. Exempelvis att de ska kunna leva normalt och laga sin egen mat - och inte få den serverad. Av många skäl är det bättre att inte passiviseras. Inte minst för den psykiska hälsans skull. Tyvärr har Migrationsverket inte tillräckligt många egna lägenhetsboenden att erbjuda. Då är de privata asylboendena alternativet, säger Per Karlsson.

I Dalarna finns just nu 3 600 asylsökanden, varav 3 110 är vuxna med barn - familjer. Resten är ensamkommande ungdomar och barn. Tidigare i år fanns det knappt 2 000 asylsökande i länet. Migrationsverket spår en fortsatt kraftig ökning under året.

– Alla de platser vi har nu och som är på gång kommer fyllas. Totalt tror jag att det kan handla om totalt cirka 4 000 asylsökande i oktober. När den nya upphandlingen av platser blir klar senare i år så tror jag vi kan komma upp mot 5 000 i länet, säger Per Karlsson.

Är du orolig?

– Nej, vi har varit förbluffande duktiga på att hitta boenden. Det klarar vi. Då är det en större utmaning för kommunerna att exempelvis hitta behöriga lärare och skolplatser. Samt att sjukvården också ställs inför ett ökat tryck, säger Per Karlsson.

Fotnot: I fjol hade Migrationsverket 35 anställda i området. Nu är antalet 75. Per Karlsson har bland annat i september fått två chefskolleger i länet.

Annons