Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Kossor nya kommunalare?

Ett antal kor kan bli nya kommunalare som sköter om kommunens marker, göra turistlandskapet attraktiv, se till att det blir biologisk mångfald och leverera kött till de egna köken och mycket mer.
Nu har första delrapporten från projektet "kött till kommunens kök från marker med kommunala intressen" kommit.

Det var i våras som kommunerna Älvdalen, Orsa, Mora, Rättvik, Leksand och Gagnef inledde sitt samarbete med bland andra böndernas LRF för att utröna om man kan slå flera flugor i en smäll med hjälp av korumpor.

Kommunerna har en hel del marker som måste skötas om de inte ska växa igen. Med lite tur kanske kommunen kan hitta en arrendator som sköter marken, annars måste kommunen sköta den för dyra pengar så att den inte slyar igen och i förlängningen bland annat kostar turistinkomster.

Nu är det dock inte så enkelt att kommunen bara behöver bestämmer sig för att se till att det finns kor eller andra djur på markerna som sedan blir mat i de kommunala köken.

Kommunerna måste ju lagar, inte minst lagar kring vilka affärer man får göra. Efter en ordentlig djupdykning i juridiken kom projektet fram till att bästa lagliga framkomliga vägen är att kommunen köper ett antal kvigkalvar av köttras och sedan upphandla deras skötsel inklusive bete på kommunens marker, inställning på vintern liksom slakt, styckning och eventuell vidareförädling till korv och annat gott.

Om de deltagande kommunerna helt slutar med hel- och halvfabriken i köken som lagar maten till skolbarn och pensionärer behövs 184 djur om året. Fortsätter man hel- och halvfabrik inköpta från andra håll behövs 60 djur.

I snitt räknar projektet med att varje portion mat med det egna köttet blir 68 öre dyrare. För Mora blir det dyrast, eftersom den kommunen serverar flest måltider, knappa halvmiljonen. Billigast blir det för Orsa, runt 200 000 kronor.

Men samtidigt får kommunerna intäkter också. Projektet ger också nya jobb, eftersom så mycket av maten i de kommunala köken i dag kommer från andra håll än de sex kommunerna. Och nya jobb ger skatteintäkter för kommunerna. Skatteintäkter för de sex kommunerna beräknas till knappt 200 000 kronor om man väljer alternativet med 60 djur och till 589 500 kronor om man väljer alternativet med 184 djur.

Till detta kommer vinster som projektet inte närmare beräknat i form av biologiskt mångfalt, öppet landskap, hållbar köttkonsumtion, arbetsglädje i köken och mycket mer.