Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Kortare arbetstid - frågan är hur?

Kortare arbetstid, lägre lön och friskvård.
Det föreslår SSAB för att lågkonjunkturen ska kunna tacklas.
Järnbruksklubben motsätter sig individuella avtal.

SSAB har aviserat en kraftig personalneddragning där 200 anställda i Borlänge berörs.

Företaget vill också under en period införa förkortat arbetstid.

Arbete motsvarande 80 procent av heltid och lön motsvarande 90 procent av heltid., samt möjlighet till fyra timmars friskvård på den lediga tiden

Vid Järnbruksklubbens stormöte i Folkets Hus häromkvällen blev uppslutningen stor - runt 700 medlemmar slöt upp för att diskutera bland annat den föreslagna arbetstidsförkortningen.

Majoriteten av mötesdeltagarna är emot att företaget gör individuella avtal om arbetsbefrielse direkt med enskild arbetare. Järnbruksklubbens styrelse fick i uppdrag att om möjligt försöka hitta fram till ett avtal mellan Järnbruksklubben och företaget.

– Vi tycker inte att företaget ska gå ut med individuella avtal. Vi ska försöka hitta en lösning med ett gemensamt avtal, säger ordförande Sture Bergvall.

En sådan fråga behöver enligt Bergvall inte upp på central nivå:

– Det finns delar i avtalet som har vissa öppningar för arbetstidförkortning.

Vad är skillnaden mellan individuella avtal och att klubben gör ett avtal?

– Det är en väldigt stor skillnad om organisationen står bakom ett avtal eller om en enskild person gör det, säger Sture Bergvall.