Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Kört för "sarkofagen" – kyrkan ointresserad

Kyrkan vill inte ta hand om "sarkofagen".
– Det blir tippen för den och det tycker jag är synd. Den var ju en gåva till Ludvikaborna från stadsarkitekten Holmberg, säger stadsvetaren Rudolf Peterson.

Dagarna är räknade för "sarkofagen" vid Engelbrektsgatan – Storgatan. Om kommunen som planerat börjar bygga gångbron över riksvägen och järnvägen nästa år, måste sarkofagen bort.

Kommunens gatuchef Anders Axelsson klargör att kommunen inte har något intresse av att bevara sarkofagen. Bollen ligger hos kyrkan, hävdar han, eftersom Rudolf Peterson signalerat att han vill flytta sarkofagen till Magnetbacken. En plats som Peterson kopplar till det "heliga trädet".

– För många år sedan planterade Peterson en hägg där som blommar vackert varje år i maj. Och för ett par år sedan planterade kommunen ett annat träd. Men någon kyrklig koppling till platsen finns inte, betonar Ludvika församlings fastighetschef Per Andersson.

Han vill också ha sagt att det inte är möjligt att flytta sarkofagen då den är platsgjuten.

– Det enda vi skulle kunna flytta är plattorna, men dem har vi ingen användning för.

Per Andersson uppger att kommunens miljö- och byggchef Bror Wallin nyligen samtalade med honom om sarkofagen.

– Vi träffades på loppmarknaden i Ludvika en lördag och han nämnde något men då var vi ju båda lediga. Det ligger ingen boll hos oss, vi har inte fått någon officiell förfrågan.

Rudolf Peterson:

– Det var jag, Per Erik Granström (förra kommunalrådet) och Svante Springare (förra stadsträdgårdsmästaren) som för ett par år sedan bestämde oss för att arbeta för att utsmyckningen skulle bevaras och utvecklas till en speakers corner. Men så dog Per Erik (sommaren 2011) och då dog även det här.

– Jag har fått många samtal och man har sagt mig att det vore enkelt att flytta utsmyckningen. Nu är jag 91 år, men hade jag varit 20, 25 år yngre så hade jag själv sett till att flytta den. Nu kan jag inte göra mer.