Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Köprush vid bytesmarknad

Möjligen kom det lite mindre folk i år än i fjol, men i stort behåller Friluftsfrämjandets smått anrika bytesmarknad greppet om Ludvikaborna.

– Vi har hållit på i mer än 40 år och det började i Gamla Folkets hus. Sedan har vi varit i Kyrkskolans kapphall, A-hallen i Sporthallen, Lorensbergas gymnastiksal och nu sedan några år tillbaka här i Högbergsskolans gymnastiksal.

Det berättade Anders Haraldsson strax innan dörren öppnades klockan 13.00 på söndagen och köpsugna barnfamiljer vällde in. Utbudet var som vanligt stort, Haraldsson gissade på mellan 700 och 750 artiklar.

– I år är det särskilt mycket skridskor och det beror nog på att hockeyklubben inte haft någon egen marknad i år, förmodade friluftsfrämjandets ordförande Gunnar Ehn.

Många gjorde fynd bland skridskor, skidor, pjäxor, hockeyklubbor, kläder med mera. Haraldsson antog att man skulle sälja grejer för någonstans mellan 45 000 och 70 000 kronor. Därav tar främjandet 25 procent i provision.

– Bytesmarknaden hade sin topp på 80-talet. Numera är det färre men lite dyrare artiklar som säljs. Skridskor för en femma och annat skräp är borta. Ungefär 60, 70 procent av det som bjuds ut brukar bli sålt, konstaterade Anders Haraldsson.

Arrangören hade 19 funktionärer i gång. Intäkterna från bytesmarknaden är givetvis viktiga för föreningens verksamhet.

– Pengarna går bland annat till vår utbildning av ungdomarna som blir "fjällbergare", till kurser och annat, upplyste kassören Ellinor Wästborn.