Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kopparstaden vill sälja 850 lägenheter

/

Det kommunala bolaget Kopparstaden vill sälja 850 lägenheter för att klara nyproduktion och underhåll.
– Vi vill göra försäljningen i två etapper, säger Pernilla Wigren, bolagets vd.

Annons

Vid kommunfullmäktiges sammanträde på torsdagen fanns Pernilla Wigren på plats, för att informera om den affärsplan bolaget är på väg att ta fram för åren 2017-2021.

Under informationen framkom det att bolaget vill sälja 850 lägenheter, för att klara nyproduktion och underhåll de kommande åren.

Men för att kunna göra det krävs ett politiskt godkännande, och ett beslut kan komma att tas vid kommunfullmäktiges sammanträde i april.

– Tanken är att försäljningen i så fall ska ske i två etapper. Den första under 2017 och den andra under 2018. Tanken är att vi ska bilda bolag för att paketera och sälja lägenheterna, säger Pernilla Wigren.

Går begäran igenom är den andra gången på kort tid som Kopparstaden säljer av sitt lägenhetsbestånd.

För några år sedan sålde bolaget 500 lägenheter.

– Vi har bra erfarenhet av att sälja. Senast gick det väldigt bra, och vi hittade en bra och seriös köpare, säger Pernilla Wigren.

Vilka lägenheter som kan tänkas gå till försäljning avslöjade inte Pernilla Wigren för kommunfullmäktiges ledamöter.

– Vi kommer att sälja där "vi är tjocka om magen", men inte sälja där vi har bostadssociala utmaningar, säger hon.

Kopparstaden behöver göra försäljningen av lägenheterna, för att klara av den planerade nyproduktionen liksom underhållet av det befintliga beståndet av lägenheter.

– I Falun är 50 procent av lägenhetsbeståndet sprunget ur miljonprogrammet. Sett till övriga landet är samma siffra 35 procent. Nu behöver fastigheterna underhållas och vi står inför stamrenoveringar. I några år nu har vi legat på en underhållsnivå på 170 miljoner kronor per år och på den nivån kommer vi att ligga kvar några år till, säger Pernilla Wigren.

De senaste åren har Kopparstaden byggt i snitt 35 nya lägenheter varje år. Målet i den nya affärsplanen är att bygga 70-75 lägenheter om året.

– Alla är överens om att det ska byggas mer lägenheter i Falun. Till vår nyproduktion lånar vi 90 procent. Underhållet klarar vi ur egen kassa. Men för att klara satsningen, och hålla oss till den borgensram bolaget har, så är vårt förslag att sälja av lägenheter, säger Pernilla Wigren.

Läs också: Kopparstaden vill sälja 500 lägenheter

Läs också: Kopparstaden får sälja 500 lägenheter

Läs också: Kopparstaden säljer 434 lägenheter på Tallbacken

Annons