Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Kopparstaden vill sälja 500 lägenheter

Kopparstadens styrelse begär tillstånd av ägaren Falu kommun att få sälja cirka 500 lägenheter, under nästa år.
Detta för att klara underhåll och nyproduktion.

Det handlar om åtta procent av lägenhetsbeståndet.

Styrelsen var enhällig, skriver ordföranden Walter Johansson (S) till kommunfullmäktige.

Men vänsterpartisten Malin Nissinen redovisar i en protokollsanteckning att beslutet togs efter en lång diskussion och med viss tveksamhet. Nissinen vill att kommunfullmäktige prövar om man inte i stället kan höja borgensramen för Kopparstaden:

"Så att man då skulle kunna undvika en eventuell försäljning", skriver Nissinen som säger att hon som vänsterpartist vill undvika utförsäljningar av allmännyttan.

Kopparstaden är högbelånat och hade vid årsskiftet 1 664 830 000 i långfristiga skulder. Falu kommun har enligt Kopparstadens bokslut ett borgensåtagande på 1 348 000 000 kronor. Kopparstaden beräknar att de har ett lånetak på 1,8 miljarder kronor och ett bestånd med ett taxeringsvärde på 2,2 miljarder.

Elke Herbst som är marknadschef i Kopparstaden säger att var de cirka 500 lägenheterna kan komma att säljas inte är spikat. De två paket, det ena med 434 lägenheter och det andra med 136 lägenheter, ska mer ses som ett underlag för vilka eventuella intressenter man kan attrahera när man går ut med försäljningen.

I dag har Kopparstaden ett bostadsbestånd med 6678 lägenheter och 2016 skulle man efter försäljningar och nyproduktion ha ett bestånd på 6448 lägenheter.

– Vi har två alternativ att finansiera: låna med kommunal borgen eller finansiera genom att sälja. Vi vill ha igång nästa bygge till våren så vi behöver snabbt ett godkännande av kommunfullmäktige så att vi kan sälja en del om vi väljer det alternativet. I så fall ligger det närmast till hands att vi börjar bygga på det som kallas helikopterplattan eller Stenbocksväg, säger Walter Johansson.

Kopparstaden har just släppt 36 nya lägenheter på Galgberget - kvarteret Argentum, där tolv är outhyrda men där det finns nio intresseanmälningar. I det andra nybygget efter Norra Järnvägsgatan, kvarteret Vitsippan med 54 lägenheter, är 30 outhyrda och bara sex intresseanmälningar finns. Men Kopparstaden hoppas att det blir bättre uthyrt fram tills inflyttningen i december.