Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Kopparstaden får sälja 500 lägenheter

Kopparstaden får sälja 500 av sina lägenheter, vilket motsvarar 8 procent av det totala beståndet.
Det beslutade kommunfullmäktige vid torsdagens sammanträde.
Men vilka lägenheter som ingå i försäljningen är fortfarande inte presenterat.

Det kommunala bostadsbolaget Kopparstaden klarar inte ekonomiskt av att både bygga nya lägenheter och stå för nödvändiga och omfattande renoveringar av lägenheter i det så kallade "miljonprogrammet".

Styrelsen för bolaget hade därför hemställt till kommunfullmäktige att få tillåtelse att avyttra cirka 500 lägenheter.

Något som kommunfullmäktige valde att säga ja till, efter att först ha fått en genomgång av Pernilla Wigren, Kopparstadens vd.

– Ser man hur högt vi nått när det gäller lånetaket så är vi i stryklass. Vi vill bygga nytt, och för att kunna finansiera det, måste vi sälja av en del av vårt bestånd, säger Pernilla Wigren.

Den rödgröna majoriteten var splittrad i frågan.

Socialdemokraterna sade ja till en försäljning, Miljöpartiet yrkade på återremiss och Vänsterpartiet sa blankt nej.

– Sedan i våras har vi hört det glunkas om att det fanns idéer om att sälja ut en del av Kopparstadens lägenhetsbestånd. Först var det 100 lägenheter, sedan 200 och nu är maxtaket 500 lägenheter. En försäljning kan innebära att kommunmedborgare riskerar att stängas ute från fler lägenheter i kommunen än vad fallet är i dag, eftersom många kan komma att inte ses som önskvärda, säger Kicki Stoor (V).

– Vi säger ja till att Kopparstaden bygger fler nya lägenheter, men anser att vi kan låna upp även det här beloppet, fortsätter Stoor.

Men något gehör för att Kopparstaden skulle få låna upp mer pengar fanns inte hos de andra partierna.

– För att Falun ska kunna utvecklas måste vi ha en jämn nyproduktion av lägenheter, och det måste finansieras, säger kommunalrådet Jonny Gahnshag (S).

Den borgerliga alliansen valde att gå med Socialdemokraterna i beslutet.

– Det handlar om 500 lägenheter, eller 8 procent av hela beståndet. Det är ingen ödesfråga på något sätt, och det ska ju byggas nya lägenheter för pengarna, säger Svante Parsjö Tegnér (FP).

Men under fullmäktigesammanträdet framkom ingenting om vilka bostadsområden som kan bli aktuella för en försäljning.

– Specifika områden har vi inte diskuterat, säger Pernilla Wigren.

Kopparstaden har anlitat en mäklare som ska hjälpa till med den kommande försäljningen av de 500 lägenheterna. Under försäljningsprocessen ska också, enligt fullmäktiges beslut, Kopparstaden föra en dialog med kommunstyrelsens presidium.

– Vi själva har inte det kontaktnät som behövs vid en sådan här omfattande försäljning. Därför tar vi hjälp av en mäklare, förklarar Pernilla Wigren.

I mars nästa år är det meningen att Kopparstaden ska gå ut med förfrågningar som rör nästa nybygge.

Innan dess ska försäljningen vara genomförd.