Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Kopparstaden dröjer med sanering av radonhus –driftchefen: "Jag tycker inte att det är så dåligt."

Kopparstaden dröjer med att åtgärda radonhus de upptäckte för tio år sedan. Flera myndigheter har riktat kritik mot Kopparstaden, men bolagets driftchef slår ifrån sig.
– Jag tycker inte att det är så dåligt, säger Kenneth Ahlström som är driftchef på Kopparstaden till Sveriges radio Dalarna.

Det var efter en mätning som Kopparstaden påbörjade för 10 år sedan som den höga radonhalten, närmare bestämt fyra gånger högre än gränsvärdet, upptäcktes i sex byggnader på Verkstadsvägen i Haraldsbo, det uppger Sveriges radio Dalarna.

Sedan upptäckten har två lägenhetshus åtgärdats med nya ventilationssystem och ytterligare är under renovering nu. Men tre hus återstår och det sista förväntas inte bli klart förrän år 2018.

Sveriges radio uppger att Boverket, Strålsäkerhetsmyndigheten och Folkhälsomyndigheten alla är överens om att de tio år det tagit för sanering, inte är rimlig. Detta håller cok inte Kenneth Ahlström, driftchef på Kopparstaden med om.

– Jag tycker inte att det är så dåligt. Det är ju lätt att sitta på läktaren och säga: "Det här borde ni ha löst på ett år". Men det kostar 50 miljoner att göra det här området, det kräver väldiga resurser och man måste vara säker på att man gör rätt, säger han till Sveriges radio Dalarna.

Ahlström menar att Kopparstaden tagit radon-problem på allvar och säger att de under många år arbetat kontinuerligt och genomfört ett antal åtgärder. De ska också ha inversterat 270 000 kronor i varje lägenhet för att komma till bukt med problemet.