Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Köpmannaförening blir Centrumförening

Lagom till Köpmannaföreningens 100-åriga existens ombildas föreningen till Centrumföreningen.
– Alla andra har åkt snålskjuts på det vi gjort tidigare, säger Centrumföreningens ordförande Göran Mårtas som framöver efterlyser samordning och bred uppslutning kring Leksand som samhälle och handelsplats.

Mårtas, som tidigare ägde och drev Mårtas Livs tillsammans med sin bror Björn, menar att det inte bara är köpmännens sak att göra Noret attraktivt för boende och besökare. Det finns en rad andra som också har ansvar för utvecklingen, exempelvis krögare, fastighetsägare, banker, försäkringsbolag och inte minst kommunens näringslivsenhet.

Gemensamma starka krafter ska tillsammans se till att Noret utvecklas åt rätt håll.

– Krögarna är viktiga, understryker Mårtas som samtidigt menar att Leksands centrum har sjangserat på senare år mycket beroende på kommunens och fastighetsägares inaktivitet.

I går förmiddag hölls det första styrelsemötet för Centrumföreningen. Nu ska det bli ändring till det bättre och orden för dagen är samarbete och samordning. Föreningen ska anställa en centrumsamordnare och mycket tyder på att halvtidstjänsten går till Eva Isacsson. Hon hamnar då på lite av två stolar eftersom hon även har en halvtids tjänst hos Företagarföreningen LIST. Kommunen finansierar Centrumföreningen med 200 000 kronor. Lägg till lika mycket i medlemsavgifter.

– Det var efter initiativ från köpmannaföreningen som centrumföreningen drogs i gång, säger Eva Isacsson.

Siljans Turisms Per Källgren menar att den nya föreningen blir en starkare part i kommuniceringen med kommunen.

Kommer Leksandsborna att märka förändringar direkt?

– Nej, inte så mycket, säger Mårtas. Det första halvåret blir det mycket planering om visioner. Nästa år kommer det att märkas.

Källgren talar om bred, stark organisation som hänger med i utvecklingen. Ett livaktigt centrum.

– Vi blir starkare som förening, fortsätter Göran Mårtas. Vi får mer tyngt när vi ska prata med kommunen.

Tillsammans blir vi starka, menar Eva Isacsson. Att komma till Leksand ska bli mer en upplevelse än bara själva handlandet. Leksand ska bli vänligare, fortsätter Mårtas. Mer upplevelser för familjer och boende och dessutom handikappanpassat.

Eva Isaksson håller med. Tillgängligheten är oerhört viktig. Hon har också svaret på hur det blir i framtiden med köpmannaföreningens flaggskepp "Soliga Torsdan".

– Får se hur frågan kommer att hanteras. Soliga Torsdan blir kvar men kanske i andra former.