Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Köpcentrum kan ge 300 nya jobb

300 nya arbetstillfällen kan bli verklighet i lSälen om planerna på flygplats och köpcentrum i fjällvärlden går i lås.

Annons

Tanken svindlar, 300 nya årsarbetstillfällen i Sälen, en by med 650 innevånare i tätorten.

Men Sälen har något unik och växer under den korta intensiva turismsäsongen till Dalarnas största stad och skidanläggningarna lockar till sig ett par tusen säsongsanställda.

Nu planeras ett stort köpcentrum som ska byggas i närheten av den flygplats som också planeras i fjällvärlden.

I kontakterna med olika myndigheter pratar projektet om 300 nya jobb.

– Ett köpcentrum i sig skapar många jobb. Men vi vet i dag inte inriktningen på verksamheten så det återkommer vi med när vi utvärderat marknader och inriktningen av verksamheten.

– Vi samlar inom några veckor ihop de bästa experterna som finns för en workshop om hur man ska bygga ett köpcentrum tillsammans med en ny flygterminal vid Sälens kommande flygplats, säger Malkom Borg och i augusti är det sedan tänkt att hållas ett större event för alla intressenter i det gränsöverskridande regionprojektet.

Att samlar ett köpcentrum och en terminal i samma byggnad ger kostnadsfördelar.

– Miljötillståndet och trafiktillståndet till flygplatsen är otroligt positivt. I Europa är det nästan omöjligt att få tillstånd till en ny flygplats och i Sälen har vi inga myndighetshinder som kan stoppa projektet.

– Goda transportmöjligheter till våra fyra skidorter i Sälen, Idre Trysil och Engerdal kommer att öka turismen. Sälen är Sveriges största skidort redan i dag och Trysil är Norges största. De här fyra orterna i samarbete kan göra det ännu större.

Tanken är att köpcentrat ska dra nytta av gränshandeln, som i Värmland, och att både turister och norrmän ska handla där, förklarar Borg som berättar att utöver 300 jobb vid flygplats-köpcentra så visar turismekonomiska utredningar att det på varje två-tre turismmiljoner i omsättning skapar ett nytt arbetstillfälle.

– Vi vill helt enkelt dra hit mer människor till fjällen, det blir lönsamt för Sverige med utländska turister som betalar moms på de pengar de spenderar när de är här.

Flygplatsen har kostnadsberäknats till 600-800 miljoner och ett köpcentrum till ett par hundra miljoner ytterligare. Visionen är att göra de fyra destinationerna till världsklass med tillsammans en bäddkapacitet på 170 000 till 180 000 bäddar.

Enligt en utredning gjord av Högskolan Dalarna kan ett köpcentrum baserat på gränshandel komma att omsätta ett par miljarder kronor.