Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Kontroversielle Springare utköpt av polisen: "Jag känner att jag fått upprättelse"

Den kontroversielle polisen Peter Springare, född och uppvuxen i Hedemora, har blivit utköpt från polisen efter en förlikning i arbetsdomstolen. Efter nästan 45 år i tjänsten gick han i pension den 1 december.

Peter Springare gjorde sig känd redan på 1990-talet när han jobbade som polis i Avesta. "Knarklangarna skrattar åt polisen", löd en rubrik i Södra Dalarnes Tidning. För några år sedan riktade Springare också hård kritik mot dåvarande rikspolischefen Dan Eliasson (också från Hedemora kommun, Garpenberg) - i dag generaldirektör för MSB, myndigheten för samhällsskydd och beredskap.

Efter tiden i Avesta jobbade Springare också vid länskriminalen i Falun innan han flyttade till Örebro och blev brottsutredare.

Rikskänd blev han för ett par år sedan när han via bloggar på nytt gick till angrepp mot sina chefer i Örebro. "De beter sig ryggradslöst och skamligt", sa han då.

De senaste åren har Springare varit miljöbrottsutredare i Örebro.

Nu berättar Nerikes Allehanda i Örebro att Springare blivit utköpt från polisen.

– Jag känner att jag fått upprättelse så för mig är det, som vi brukar säga i brottsutredningar, polisiärt uppklarat, säger en belåten Springare till NA.

Bakgrunden till att hans tjänst togs upp i arbetsdomstolen var att Springare och hans chef sommaren 2018 plockades bort från en mordutredning där Springare var spaningsledare.

Springare tog upp striden med sin arbetsgivare uppbackad av sitt fackförbund ST.

Facket ansåg att Springare blivit omplacerad på ett sätt som kan likställas med avskedande och valde att stämma staten inför arbetsdomstolen.

Fackförbundet krävde i första hand att avskedandet skulle ogiltigförklaras och att staten skulle betala 150 000 kronor i skadestånd till Springare.

Till NA berättar nu Springare att: "Jag fick till slut ett sånt bud som inte gick att tacka nej till. Skyhögt över vad jag skulle kunna få i skadestånd, säger Springare som redan fått ut pengarna i en klumpsumma."

Därmed är poliskarriären över för dalkarlen, som fyller 64 år i maj, och som inte kommer att vara sysslolös i framtiden.

För NA svarar Springare på frågan vad han ska göra som pensionär:

– Det första jag har ringat in i almanackan är att hämta hem en hundvalp.

– Nu kan jag också engagera mig lite mer i politiken och Örebropartiet.

– Och så håller jag på med ett par nya skrivprojekt, bland annat en kriminalroman.

Fotnot: Örebropartiet är ett lokalt parti som vid valet 2018 fick två mandat i kommunfullmäktige. Peter Springare sitter på ett av mandaten. Bland partiets hjärtefrågor finns sänkta politikerlöner och införande av fri tandvård i Örebro län

Källa: Wikipedia.