Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Kontroversiell huvudman bakom APU

Anti poaching unit, APU, grundades av Conny Andersson, en före detta polis som numera arbetar som professionell spårare. Han påstår sig ha unika förmågor, men är också ifrågasatt.

Grundaren och ordföranden Conny Andersson är en före detta polis, som numera driver ett företag som arrangerar kurser i spårning. På APU:s hemsida och på Facebook kan man läsa att de startade i Roslagen år 2007 av "en grupp poliser för att stoppa den grymma illegala jakten på varg i rialareviret norr om Stockholm". Enligt länsstyrelsen i Stockholm etablerades dock inte vargreviret förrän två år senare och ingen tjuvjakt har någonsin konstaterats. Conny Andersson kontrollerar ensam stiftelsen APU. Varje ny ranger måste betala 1000 kronor för sitt engagemang, men stiftelsen omsätter inga stora summor.

Som spårare har Conny Andersson utbildats av Tom Brown Jr, som driver en trackerskola i USA, inspirerad av Apacheindianerna med stora andliga inslag. Utbildningen bekostades via ett stipendium av polisen och myndigheten hör också till företagets kunder. Conny Andersson har förekommit flitigt i media, i bland annat Nyhetsmorgon och Veckans brott.

Det är lätt att hitta kritiska röster mot Tom Brown Jr och Conny Anderssons förmågor har också ifrågasatts. I somras fick Tidningarnas telegrambyrå, TT, delvis dra tillbaka en artikel om hur Conny Andersson på eget initiativ hjälpte till med mordutredningen i Lisa Holm-fallet. Den ansågs vara för okritisk. I artikeln berättade han att han kunde använda bland annat sitt luktsinne för att hitta spår som andra missat. Samma förmåga har han berättat om ett flertal gånger.

– Jag hittade flyktspår runt helikoptern genom att känna och lukta på marksaften och markens fuktiga vågrörelser, berättade han i en intervju i tidningen Jaktmarker & fiskevatten 2011.

Då handlade det om det uppmärksammade helikopterrånet i Västberga där han som polis deltog i utredningen.

I vissa fall överträffar hans luktsinne till och med hundens, menar han i samma artikel:

– Hundens nos är otrolig men en hund behöver ett färskt spår, till skillnad från trackern.

I programmet Medierna i P1, som tog upp artikeln från TT om Lisa Holm, svarar han på kritiken:

– Det här är ingen humbug – det här är på riktigt. Det här blir en ganska ytlig diskussion, för varken du eller någon annan vet vad det här handlar om, om man inte får uppleva detta.

Johan Lundström, forskare på Karolinska institutet med luktsinnet som specialområde är dock skeptisk till just luktaspekten:

– Nja, det är inte en helt rak fråga att besvara. Under ideala förutsättningar är vi ganska bra på att spåra enkla lukter. Så i teorin så funkar det. Men det han påstår att han kan komma till en brottsplats och finna spår som en hund tror jag mindre på. Förutsättningarna är för svåra, även åratal av träning hjälper föga om inte skurken har dragit en surströmming efter sig – om jag ska raljera, skriver han i ett mail till DT.

I de avtal som varje ranger skriver med APU står att alla frågor från media ska hänvisas till Conny Andersson. DT har sökt honom för att han ska få ge sin syn på saken, men han har inte återkommit, trots upprepade påstötningar. I andra medier har han dock kraftigt förnekat att APU betett sig illa, utan snarare att det är deras medlemmar som varit utsatta.