Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Kontantstoppet på bussarna lyfts av Arbetsmiljöverket

Från 04.00 fram till lunchtid under måndagen rådde det kontantstopp på Dalatrafiks alla bussar. Efter lunch kunde man åter betala med kontanter i Falun och Borlänge och under eftermiddagen var det fritt fram i övriga länet.

Se reprisen av vår livesändning från när kontantstoppet infördes på måndagsmorgonen:

Från 04.00 fram till lunchtid under måndagen rådde det kontantstopp på Dalatrafiks alla bussar.

Efter möte mellan Arbetsmiljöverket, Dalatrafik och Keolis har Arbetsmiljöverket nu valt att lyfta kontantstoppet i Falun och Borlänge.

– Vi kommer att lyfta skyddsombudsstoppet, det tog vi beslut om, säger Paul Keenan på Arbetsmiljöverket.

Varför lyfts det?

– Det beror egentligen på hur den är utformad i arbetsmiljölagen. Det ska finnas omedelbar risk för liv eller hälsa och när vi tittar på det här som en händelse, som när vi åker dit i dag kan vi inte säga att det finns en fara och därför tar vi beslutet att häva den.

– Sen är det alltid svårt, det skulle kunna hända ikväll igen eller i morgon, men själva lagen är utformad så att den ska stoppa allvarliga risker i arbetet. Sådana risker som man kan ta på där och då, när man är där på inspektion, det är så den är utformad. Även om vi kan se att det finns en risk, så kan vi inte se att den är omedelbar när vi är där på inspektion.

Kontantstoppet i övriga Dalarna hävdes under måndagseftermiddagen efter Sambus haft tät dialog med Arbetsmiljöverket, kommunal och de lokala skyddsombuden.

LÄS ÄVEN: Förare känner sig otrygga på länets bussar – "Nära att ett människoliv togs ifrån oss"