Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Kontantstopp införs på Dalatrafiks bussar – "Resenärerna både arga och förstående"

Från och med klockan 04 måndag råder kontantstopp på samtliga Dalatrafiks bussar. Det är kommunals skyddsombud som beslutat att stoppa all kontanthatering.

Se reprisen från vår livesändning här:

Enligt ett pressmeddelande på Dalatrafiks hemsida ska nya diskussioner tas upp under måndagen för att ta fram en åtgärdsplan inför fortsättningen. I mötet medverkar arbetsgivarna (Keolis och Sambus), Dalatrafik och Arbetsmiljöverket.

På hemsidan skriver man följande:

"Detta innebär att man inte längre kan betala med kontanter ombord på bussen. Vi hänvisar till våra andra betalsätt, det vill säga Resekort period och Reskassa som kan köpas på våra försäljningsställen samt i våra biljettautomater. Det enklaste sättet att lösa en enkelbiljett är via vår app Dalatrafik."

Det är alltså kommunals skyddsombud som tagit beslutet och att det nu införts kontantstopp på Dalatrafiks samtliga linjer.

– Om det blir en permanent lösning vet vi inte, säger Dalatrafiks vd Conny Strand.

– Vi kommer att sätta oss ned och diskutera med berörda parter och jag viil i nuläget inte spekulera i var det landar, fortsätter Conny Strand.

Resenärer som inte hunnit lösa biljetter och bara har kontanter har ändå fått åka med Dalatrafiks bussar på morgonen.

– Men gratisåkande är tillfälligt. Vi måsta ha in pengar, förklarar Dalatrafiks vd.

Hur ska man då betala sin bussbiljett?

– Det går att köpa månadskort, använda kreditkort eller någon form av kontantkort så att det går att dra biljettpriset vid resa. Mobilbiljett är ett annat alternativ.

Är väktare på bussarna aktuellt?

– Kostnaderna gör det omöjligt. Det kan kanske vara en lösning på vissa tider och linjer, menar Conny Strand.

Kameraövervakning på bussarna?

– Den frågan ligger just nu hos tingsrätten i Falun.

LÄS ÄVEN: Kontantstoppet på bussarna lyfts av Arbetsmiljöverket

Redan förra veckan stoppade Dalatrafik kontanthantering på vissa busslinjer. Den åtgärden infördes efter att några ungdomar rånat en busschaufför vid Jaxrondellen i Borlänge.

Resenärerna tog emot beskedet om kontantstopp med blandade reaktioner.

– En del var väldigt arga medan andra hade stor förståelse för att det är viktigt att tänka på chaufförernas säkerhet, säger Lars Dafgård, som för tidningens räkning pratade med resenärer och busschaufförer vid bussterminalen i Falun.

– Många visste att beslutet tagits. Men det fanns även de som blev helt tagna på sängen, fortsätter Lars Dafgård.

Fotnot: De som har frågor gällande färdbevis och betalsätt ombeds kontakta företagets kundservice på telefonnummer: 0771-95 95 95.

Läs även: Nya biljettmaskiner på bussarna i Dalarna – kontanter på väg bort

Upddaterad:Vid lunchtid på måndagen lyftes kontantstoppet i Borlänge och Falun av Arbetsmiljöverket och man kan nu åter betala med kontanter.