Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Kontantbidrag ger hopp för "monument" över Siljansbygdens turismutveckling

Utsikterna att rädda eller snarare ersätta det över 80 år gamla och rötskadade tornet på Björkberget i Siljansnäs har förbättrats.
Leksands sparbank har beslutat att stödja "tornräddningen" med 400 000 kronor.

Det med Naturum ihopbyggda utsiktstornet på Björkberget i Siljansnäs är – tillsammans med Buffils Annas kaffestuga – en institution och något av ett monument över den handlingskraft och de många privata initiativ som utvecklat bland annat turismen i Siljansbygden.

Men sedan förra sommaren är tornet stängt – av säkerhetsskäl. Besökarnas säkerhet kan helt enkelt inte längre garanteras.

Länsstyrelsen Dalarna lät stänga tornet med omedelbar verkan sedan en besiktnuing visat att det var rötskadat.

Tornet uppfördes på 1930-talet, är 22 meter högt och har erbjudit besökarna en hänförande utsikt över Siljansnäs och hela Siljansbygden. Utsikten har bland annat fått tre stjärnor i Guide Mickelin och en av de kändisar som påstås ha fallit för utsikten är Greta Gustafsson, senare mer känd under namnet Greta Garbo.

Naturum, som byggdes ihop med utsiktstornet, har under en följd av år haft mellan 30 000 och 40 000 besökare – och de flesta har valt att gå upp i tornet för att se bygden åtminstone lite grann från ovan.

Men tornet har varit i dåligt skick en längre tid och åren före stängningen var antalet "uppstegare" maximerat till tio åt gången.

Länsstyrelsen söker medel till ett torn, men har slagit fast att det också krävs privata insatser.

Leksands Sparbank går nu in med 400 000 kronor och i och med det så är kravet på privatainvesteringar uppfyllda.

– Vi ser väldigt positivt på utvecklingen i Siljansbygden, inte minst för besöksnäringen, säger bankens vd Bo Liljegren och tillägger att banken är angelägen om att bygden fortsätter att utvecklas.

Han konstaterar att besöksnäringen är en av de snabbast växande branscherna i Sverige och en mycket viktig näring för hela Siljansbygden.

Christer Alm i Sockenföreningen i Siljansnäs är glad över bidragsbeskedet.

– Tornet och Naturum är värdefulla för områdets attraktivitet, fastslår han.

Han bedömer att stödet från Leksands sparbank avsevärt förbättrar utsikterna för att Björkberget ska få ett nytt och handikappanpassat torn med hiss.

– Det gamla tornet, byggt genom insatser av skogsägare som ville ha ett brandtorn, är så skadat att det måste ersättas med ett helt nytt torn. I den här frågan har också Leksands kommun ett stort ansvar, anser Olle Lundback, en av många privatpersoner som har svårt att ens föreställa sig Björkberget utan ett torn.