Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Konsultrapport misstänks vara friserad

Det som förefaller vara en smärre skandal är på väg att rullas upp i turerna kring äldreomsorgen och bemanningen. Tidningen kan nämligen avslöja att den konsultrapport som låg till grund för omsorgsnämndens beslut den 26 november gällande en förstärkt grundbemanning inom äldreomsorgen finns i två versioner - en mörkad och den som blivit den officiella.

Det var tisdagen den 11 september som omsorgsnämndens ordförande Monica Forsgren (S) och kommunalrådet Leif Nilsson (S) kallade till presskonferens. På bordet hade de receptet på hur personal- och ekonomiproblemen inom äldreomsorgen skulle lösas, konsulten Lars-Åke Almqvists slutrapport.

Därmed offentliggjordes för första gången att en del av lösningen skulle bli en förstärkt grundbemanning motsvarande 10,5 heltidstjänster, helt i linje med konsultens förslag.

Vad S-duon däremot inte berättade var att Lars-Åke Almqvist redan veckan innan levererat en rapport. En version som kraftigt avviker från de siffror som förmedlas under presskonferensen, och som tidningen tagit del av.

I rapporten som bland oppositionspartierna betraktas som "originalet" föreslår konsulten en förstärkt grundbemanning motsvarande 15,75 heltider.

När tidningen ringer upp och konfronterar Lars-Åke Almqvist med uppgiften förnekar han all kännedom om detta:

– Jag vet inte vad de uppgifterna skulle baseras på. Jag har jobbat med olika modeller, men den siffra som gäller är 10,5 tjänster. Det är den enda som jag lämnat i min rapport, hävdar han.

Enligt vad tidningen erfar justerades dock konsultrapporten innan den offentliggjordes. Jämförelsen mellan rapporterna (som båda undertecknats av Lars-Åke Almqvist, Alamanco AB) visar att bland annat har en halv heltidstjänst inom hemtjänsten i centrala Smedjebacken prutats bort och på Allégården har förstärkningen minskats med 2,25 tjänster i den officiella versionen.

Samtidigt framgår det att konsulten åstadkommit ett räknefel i "originalrapporten". Antalet föreslagna heltidstjänster uppnår inte 15,75, utan snarare 14,75.

Till detta kan läggas att under presskonferensen den 12 september framgick att Lars-Åke Almqvists var aktuell för ett nytt uppdrag. Den 26 september tog nämnden det formella beslutet att konsulten under fem arbetsdagar även skulle "bedriva utvecklingsarbete med enhetscheferna.".