Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Konststigen invigd

Näckrosen som symbol för en människas inre tillväxt.
Den vita blomman utgjorde en central del i det bildspråk som synskadade ordkonstnären Eva Johansson använde när hon och närmare 200 andra människor invigde "Se människan", ett stort offentligt konstrum och ett möte mellan kultur och natur – mitt i skogen i centrala Leksand.

Det var normalt 2012-väder när konststigen "Se människan" på lördagen invigdes av konstnärer, konstintresserade, beslutsfattare, naturintresserade och en grupp dansande naturväsen, hämtade från Leksands Gymnastikförening.

Fyra konstintresserade personer med funktionsnedsättningar har tillsammans med lika många yrkesverksamma konstnärer skapat fyra konstverk, installationer eller mötesplatser för konstupplevelser.

De finns längs en stig som sträcker sig från kommunikationerna och de rika upplevelserna i Johan Linds och Emma Billbäcks öppna skärmskulptur till kontrasterna och symboliken i den upplevelse av en glänta som Eva Johansson åskådliggjort med hjälp av May Lindholm.

De här verken och verken av Göran Fager och Christian Lund samt Mats Carlstén och Mats Lodén finns på Åkersön, i en lövskog några stenkast från kyrkan och centrala Noret, i ett område som ska bli naturreservat.

– Här på Åkersön finns just nu också en av Sveriges totalt kanske sju-åtta vitryggiga hackspettar, berättade Staffan Müller som för att understryka områdets attraktionskraft.

Kulturhistorikern Agneta Magnusson berättade om kvannen vid Åkerötjärn och Linn Arrias Holmberg kulade. Mats Lodén, konstnär och initiativtagare till projektet slog fast att "alla är sin egen konstnär" och uttryckte en förhoppning om att Se människan ska fungera som ett instrument för personlighets- och samhällsutveckling.

Kulturchef Marie Folkesson menade att projektet saknar motsvarighet i Europa och kommunalrådet Ulrika Liljeberg (C) beskrev idén som fantastisk – och läste en dikt av Göran Fager.

– Det här är en oas och ett andningshål för både kropp och själ, förklarade länets konstkonsulent Jordi Arkö och beskrev Se människan som ett pilotprojekt för tillgänglighet, en plantskola för idéer och en tankesmedja för konstnärligt samarbete.

Men det djupaste intrycket och avtrycket gjorde Eva Johansson när hon berättade om sin installation, om hur hon som synskadad uppfattar en glänta och om näckrosen som tar sig genom mörkt vatten för att nå ytan och blomma.

Vad vore framgången utan motgången och vad vore ljuset utan mörkret?