Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Konstnatten - en succé

Annons

Det finns uppenbarligen ett sug efter annorlunda kulturupplevelser. Första Konstnatten i Falun blev en klar succé med ett myller av besökare på Blindgatan där ljuslyktor visade vägen mellan konststationerna - eldshow och konstfilm ute i kvällsmörkret och prova på grafik-verkstad och konstutställning inomhus.

Konstnatten varade några timmar på lördagskvällen. Konstutställningen Konst! Konst! Konst! däremot ska pågå ännu några veckor. Många önskar säkert att konstnären Pernilla Wesström orkar driva sitt oförvägna konstprojekt vidare kommande år.

En konstfilm i storformat visades på husfasaden intill utställningslokalen - en idé som också väcker mersmak. Det var Film i Dalarna som med visningen passade på att slå ett slag för sin nya satsning på lokala visningsarenor för konstfilm/videokonst. Biblioteket i Falun blir en sådan visningsstation.

Konstnären Cecilia Lund-qvist, Stockholm, uttrycker i koncentrerat format ett dubbelt budskap i konstfilmen C. Våldet under idyllens yta har hon tagit upp också i en annan film där hon låter ett par uttrycka sin kärlek för varandra, samtidigt som kvinnans blåmärken talar ett annat språk. I filmen C är det istället två bokmärkessöta småflickor som väcker oro. Medan de troskyldigt ser in i kameran avslöjar blomstren farliga hemligheter, sår och vapen.

Navet för Konstnatten fanns vid Carl Larssons etsarstuga Mutter på Tuppen. Redan tidigare, vid 60-talets slut, var Tuppen centrum för flera konst- och kulturevenemang.

Nu visades en spektakulär performance med eldshow. Hjalmar Risinger och Erik Kjellman från Falun falugruppen Nollbollkontroll visade halsbrytande konster med flygande facklor.

Hjalmar Risinger, som går på Haraldsbogymnasiet, har övat konster i sju år är ledare för en grupp som tränar allt från balansakter och käglor till enhjuling, ringar och akrobatik på Arenan.

- Själv fick jag inspiration att börja träna genom medeltidsveckorna och Falu Folkmusikfestival.

- Allt blir förstås annorlunda och svårare i mörker då man bara ser elden.

Hos Modhir Ahmed i Konstgrafiska verkstaden intill visade medlemmar sina verk, medan allmänheten kunde göra egna försök i grafiktryck.

Utställningen Konst! Konst! Konst! 2007 på Blindgatan 60 samlar professionella konstnärer från Dalarna i en tillfällig, men välfungerande lokal.

De nitton deltagarna utgör en brokig kör av konstnär- liga tonarter. Det inleds med Curt Berglunds finstämda gråtoner i entrén och leder vidare in i lokalerna via Iréne Samuelsson-Ohlanders friska abstrakta kompositioner. Äldst i skaran med sina 87 år är Ingvar Helje från Malung, som har en alldeles egen surrealistisk lekfullhet. Yngst är Petra Måhlén, som visar experiment i trä och en fiffig tavla som växlar innehåll med hjälp av en snurra.

Inre och yttre landskap återkommer: Medan Birgitta Mångsén förmedlar vänliga bilder av livet på landet där fåren som tyr sig till varandra i snöyran och Anders Ståhl får oss att mer direkt minnas våra naturupplevelser, lyser erfarenheter och drömmar fram i andra bilder, som i Malin Ljung Stribergers, Pernilla Wesströms och Gunilla Lundstedts måleri, medan Meg Ersbacken Engman återskapar havsstrandens spår av evigheten.

Följande konstnärer ställer ut: Kristina Alexandersson-Malmberg, Malou Backman, Curt Berglund, Agneta Borgström, Meg Ersbacken Engman, Ingvar Helje, Staffan Helje, Birgitta Mångsén, Petra Måhlén, Gunilla Lundstedt, Gärd Ojon, Helena Otterskog, Malin Ljung Striberger, Iréne Samuelsson-Ohlanders, Eva Sandström, Anders Ståhl, Anna-Lisa Lindborg Toftell, Josefin Wedel, Pernilla Wesström

MARIANNE TÖRNER