Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Konstnärlig stubbe blev folkkär direkt

– Jag är förvånad, men glad. Det är verkligen roligt att skulpturen väcker sådant intresse.
Det menade motorsågskonstnären Torbjörn Lindgren som på lördagen invigdes stubbskulptur i Föreningsparken.

Som DT tidigare har berättat har Torbjörn Lindgren de senaste veckorna arbetat med att med hjälp av en motorsåg förvandla en cirka 120 år gammal lärkstubbe till en vacker skulptur. Den visar en del av Hushagens och Borlänges bakgrund i form av händelser, skeenden och personer som på något sätt gjort ett avtryck i historien, som t ex dr Karl-Edvard Hällsjö och hans sjuksköterska Helga som bägge finns avbildade.

Skulpturidén kläcktes ursprungligen av Tobias Fischer, arborist vid Borlänge energi.

– I åtta år har jag på idén att låta en stubbe från ett fällt träd bli en skulptur och den vägen låta trädet berätta sin historia. När jag träffade Torbjörn Lindgren föll bitarna på plats och det hela kunde bli verklighet. Pengar till det hela har vi bland annat fått via Borlänge energis driftbudget samt från Ssab och Tunabyggen. Dessutom har väldigt många företag ställt upp och bidragit, berättade han i samband med lördagens invigning som lockade en hel del besökare till Föreningsparken.

Bland dem återfanns exempelvis en nyförälskad ordförande i kulturnämnden, Ola Brossberg (S).

– Det var kärlek vid första ögonkastet när jag fick se denna skulptur. Det är helt fantastiskt och bland det bästa jag sett i konstväg. Det här är verkligen något som Borlängeborna ska vara stolta över, menade han.

Äran att förrätta själva invigningen av stubbskulpturen hade fallit på Astrid Svensson som bor i Hushagen.

– Jag har bott här hela mitt liv och visst är det ett vackert konstverk han fått till av den gamla stubben. När man tittar på den så väcks de gamla bruksminnena till liv. Det är riktigt, riktigt roligt att se, menade hon.

Konstnären själv var nästan lite förlägen över uppmärksamheten konstverket orsakade.

– Så här stort intresse hade jag inte förväntat mig, men det är givetvis väldigt roligt. Under arbetets gång har jag också fått mycket uppskattning av förbipasserande Borlängebor, sade Torbjörn Lindgren som dock själv inte är hundraprocentigt nöjd med sitt verk.

– Nja, jag är sällan helt nöjd. Jag skulle gärna vilja ha finslipat detaljerna ytterligare och kanske även skulptera på stubbens baksida.

Att förvandla trädstubbar till konstverk verkar också vara en konstform i ökande. I alla fall om man tittar i Torbjörn Lindgrens orderblock.

– Tidigare har detta med motorsågsskulptering var lite grann av marknadskuriosa där man sågar till troll och sådant, men vi är några konstnärer som vill lyfta detta några nivåer. Även från kommunernas sida verkar intresset ha vaknat och för tillfället diskuterar jag med såväl Oskarshamn som Södertälje om uppdrag där.