Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Konstnärlig med ett stort naturintresse – minnesord över Eva Skog

Eva Skog, Orsa, har fått somna in efter en tids sjukdom.

Eva Skog var Skogens jaktgudinna och växte upp i Stackmora i en stor syskonskara där alla syskonen fick följa med på bärplockning, svamp och allt som familjen skulle ha för vintern. Fisket var ett stort intresse, det finns nog inte ett vattendrag hon inte slängt i en krok i. Hon jagade också älg och det var inte många kvinnor som jagade när hon började.

En gång gick Eva upp i skogen för att passa på Råbock vid ett lågt torn. När det prasslade i buskarna gjorde hon sig beredd, men det som kom fram var en björn som var nyfiken på henne – han lade upp labbarna och Eva stod i andra hörnet. Det gick bra och björnen gav sig iväg.

När hon sedan skulle jaga älg på hösten sa hon att nu får du bygga ett torn åt mig så det inte ska hända igen – men tänk om det kommer en älg och ställer sig under tornet? svarade jag. När tornet var byggt på den andra jaktdagen hör hon hur det brakar i skogen och en älgtjur kommer och ställer sig under hennes torn. Hon såg inget i kikaren, men siktade med hela pipan, älgen rusade ut och föll.

Eva Skog hade även en konstnärlig ådra och hon gjorde gravyr på glas och vapenremmar.

Vi är många som saknar Eva, vännerna, hennes barn och barnbarn, pappa Bengt och Kenneth.

Ronny Backäng