Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Konstnär gästade Kulturhuset

Konstnären, filmaren och hemvändande Leksandsbon Tobias Ingels gästade i går Kulturhuset i Leksand.
Konst för marknad och själen - var rubriken på hans föredrag.

Annons

Det är tack vare en bildlärare på Hagagymnasiet i Borlänge som Tobias Ingels blev konstnär. Eller rättare sagt; började utbilda sig för att kunna vikariera som bildlärare för att få pengar till sitt stora ungdomsintresse - klättring.

Konsten grep dock tag i honom och efter flera utbildningar i Sverige vände han kosan utomlands till London där han också bott och verkat de senaste 15 åren.

Den egna konsten har dock på senare år fått stå tillbaka då han arbetat som installationstekniker på Tate Gallery i London och där hjälpt konstnärer att förverkliga sina alster.

– Det är en hel industri som arbetar bakom konstnärerna för att deras verk ska bli verklighet. Precis som förr då målare som Michelangelo bara gjorde händer och ansikten på sina målningar, berättade Tobias Ingels.

Sedan flytten till Sverige har det egna konstnärskapet väckts till liv igen - bland annat har han nyligen spelat in en kortfilm som kommer att visas som förfilm på Bio Kontrast.