Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Konstitutionen närmast helig

På ett sätt är USA en superdemokrati. När man väljer president väljer man också kongressledamöter i direktval, liksom polischefer och andra funktionärer. Dessutom är valsedlarna späckade med förslag till propositioner och ändringar av den delstatliga konstitutionen. Folkets inflytande är direkt som i det antika Grekland, men också kringgärdat av svårbegriplig juridisk text.

Mot detta ska ställas pengarnas makt. Totalt kostade valkampanjen i USA 20 miljarder kronor. Genom beslut nyligen i högsta domstolen är det fritt fram för företag, fackföreningar och privatpersoner att satsa obegränsade belopp på valet av kandidater. Det finns kapitalister som satsat 50 miljoner på republikansk seger i presidentvalet. Hade Romney vunnit kunde det ha lett till en ambassadörspost i något mindre betydelsefullt land som Sverige.

Annonseringen trängde till slut ut all annan reklam i tv. Folk rings upp många gånger per dag med intalade meddelanden av kandidaterna. Därtill förekommer krångel och hinder med registrering och identifiering som mest hindrar fattiga (och straffade) att rösta. Många medborgare tröttnade till sist. Den mest negativa reklamen om motkandidaten tonades ner under slutet av valrörelsen.

Det är egendomligt detta land, världens ledande demokrati. Där finns världens förnämsta skolor och universitet, den mest avancerade teknologin och den längst drivna moderniteten på många områden. Men landet rymmer också rena u-landsförhållanden med fattigdom, sjukdom, missbruk och analfabetism. Man behöver bara fara några mil från det supermoderna Silicon Valley i Kalifornien med Stanforduniversitetet för att hamna i eftersläpande fattiga områden, neddragna i missbruk och prostitution.

Möjligen är det därför valrörelserena innehåller så mycket populism, enkel patriotism om det utvalda landet, och svärmisk religiositet.

Konstitutionen är närmast helig. Den är skriven för ett enkelt jordbrukarsamhälle i slutet av 1700-talet av människor som flytt förtryck och förföljelser. Därför är huvudsyftet med konstitutionen att blockera politikens möjligheter, att ställa statsorganen mot varandra som hindrar genomgripande politiska reformer men vars syfte främst är att försvara medborgarna från staten och yttre fiender. Republikanerna förkroppsligade denna inställning i årets val.

Tyck till; mejla villy.bergstrom@telia.com