Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Konsten att Leva Billigt och må bra

"Avfall är bara ett tecken på bristande fantasi. Det mesta går att använda till något annat".
Ovanstående säger 73-årige Göran NK Torin i Skattungbyn. Han har sedan 1990-talet ägnat sig åt att leva så billigt som möjligt.
– När jag föreslog ett studieförbund att hålla kurser i att leva billigt, letade jag efter någon bok i ämnet. Det fanns ingen, så därför skrev jag en själv.

Göran NK Torin är väl insatt i ämnet. Genom åren har han levt både slösaktigt och billigt. Tidigare arbetade han för både storföretag och med egen firma, både i Sverige och i utlandet. Han hamnade i en svår ekonomisk kris under 1990-talet och fick skulder han inte kunde betala. En skuldsanering innebar att han skulle leva på existensminimum och han tvingades att leva billigt.

– Efter fem år blev jag skuldfri och de senaste tre åren har jag arbetat med boken Konsten att Leva Billigt och må bra. I april hade jag boksläpp här i Skattungbyn. Jag hängde upp en bok med ett rep i ett träd och sedan släppte jag den inför gästerna som var här.

Det är egentligen inga konstigheter som Göran NK Torin tar upp i den 224 sidor tjocka boken med 400 färgbilder.

– Mycket av det jag för fram var vardag i det gamla självhushållet. Jag ger till exempel tips om billig mat, utan att det är någon kokbok. Även om hur man lagar kläder utan att boken gör anspråk på att vara någon sybok. Andra exempel är vad det kostar att ha en hund eller hur man reser på billig semester. Ett genomgående tema är att återanvända, för att spara på jordens resurser. Den som lever billigt sparar också på miljön.

I boken berättas också hur man går till socialen, hur man får skuldsanering, rättigheter och skyldigheter, men det ges även tips om frivilligorganisationer som hjälper ekonomiskt nödställda. Med andra ord har författaren försökt täcka in det mesta av vardagslivet och han lever som han lär. Trädgården växer ständigt och Göran NK Torin odlar en stor del av sin mat själv.

– Nu senast fick jag kasserade fönster med karmar. Av fönstren byggde jag ett växthus, men frågan var vad jag skulle göra av karmarna. Lösningen blev att jag lade dem på backen och fick på så sätt fina odlingsbänkar. De är betydligt stabilare än de pallkragar som finns att köpa.

Sammantaget ger boken mängder av tips hur man i vardagslivet kan minska sina kostnader och få ordning på ekonomin. Författaren bjuder också frikostigt på egna misstag han gjort under resan fram till Konsten att Leva Billigt och må bra.