Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Två temperament med likheter

/
  • Rose Dietz, född och uppvuxen i Tyskland och utbildad vid konsthögskolan i Kronach visar grafik, måleri och tredimensionella objekt på Galleri Hörnan i Falun.
  • Lars Hellströms flera meter långa dragspelsbok ingår i utställningen på Galleri Hörnan i Falun.
  • Akvarell på litografi av Rose Dietz.

Två temperament kallar Rose Dietz och Lars Hellström sin utställning som visas på Galleri Hörnan i Falun.
Men det är två temperament med många likheter i kolorit och former.

Annons

Lars Hellström och Rose Dietz bor, och har sin verkstad, på Gotland. Hellström har ställt ut två gånger i Falun tidigare, en gång på Dalarnas museum och i mitten av 90-talet på samma galleri intill stadsbiblioteket där nuvarande utställningen visas.

Rose Dietz som arbetar mycket i papper och tillverkar sina egna ark har under en period varit knuten till Grycksbo pappersbruk.

I Falun visar hon egentillverkade logografiska böcker och böcker av papper tillverkade av gotländska växter, papper hon i vissa fall använt i verk med kalligrafi. De snirklande bokstäverna som bygger på Dietz eget alfabet återkommer även på en rad grafiska blad - brev kallar Dietz dem. Vinterbrev i en serie om tre och Brev från Pompeji i två varianter.

De snirklande bokstäverna går också igen i tre objekt som hänger från taket i galleriet. Brevrullar, eller stammar kanske?

Rose Dietz visar också litografier övermålade med akvarell, arkitektoniska blockformer med klara färgfält.

Färgerna och de arkitektoniska formerna är något som Dietz delar med Lars Hellström. Även han arbetar i blandteknik där litografierna i en del verk förstärks med akvarell.

I Hellströms verk märks släktskap 1900-talets tidiga konstruktivism och den nonfigurativa geometriska konsten som bottnar i kubismen.

Hellström vänder och vrider på volymer och bryter upp former. Diagonaler är ett återkommande motiv.

I en flera meter lång dragspelsbok bygger Lars Hellström skickligt ihop sina arkitektoniska former till en lång sammanhängande geometrisk figur.

Mer läsning

Annons