Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Tid temat för jubilerande Avesta Art

/
  • Anna Anders videoverket Showers återvänder till Avesta.
  • Sonja Nilsson deltog i Avesta Art 2006 med Korridoren. I år medverkar hon med ett helt nytt videoverk.   Foto: Sonja Nilsson
  • Meta Isæus-Berlin deltog i Avesta Art 1997. Nu återkommer hon med installationen Smygkuvning, och en helt ny rumslig installation.

Avesta Art tjugoårsjubilerar med utställningen som öppnar i maj. Årets tema är "Ett stycke tid".
– Vi funderar över tiden. Både den som gått och den vi har framför oss, säger Kennet Linder, enhetschef på Verket.

Annons

I Avesta Art 2015 medverkar 17 konstnärer från fyra olika länder. Precis som vid starten 1995 ligger fokus på svenska och nordiska konstnärer. Tre av dem har återinbjudits: Meta Isæus-Berlin som deltog andra året utställningen arrangerades, Anna Anders som var med år 2000 och Sonja Nilsson som deltog i Avesta Art 2006.

– Jag är jättenöjd, det är ett otroligt spännande fält som ställer upp i år, säger Kennet Linder som planerat utställningen tillsammans med Caroline Gustafsson.

I utställningen blandas olika uttryck i verk som relaterar till tiden, dåtid, nutid, framtid. Bakåtblickar med referenser till konsthistorien, samtidskopplingar som speglar nuet och framtidsspaningar i form av visioner, utopier och dystopier.

Temat om tiden binder samman utställningen och refererar också till det första verk som köptes in för tjugo år sedan, Ett stycke tid av konstnären Tomas Nordberg.

De sista dagarna i mars kommer de första konstnärerna och börjar jobba på plats i Verket.

– De flesta av konstnärerna har varit här tidigare, rekognoserat och fått inspiration sedan kommer de hit under april maj och färdigställer. Det kan ta en till tre dagar, det beror på hur stort verket är, säger Linder.

Avesta Art 2015 invigs lördag 23 maj och pågår till och med söndag 13 september.

Annons