Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nytt rekord för Carl Larsson-tavla

/
  • Älskad dotter. Lisbeth Larsson fick frysa på Bullerholmen när pappa Carl målade av henne där.

Annons

Anders Zorn, Bruno Liljefors och Carl Larsson, de så kallade ABC-målarna, är fortfarande de mest eftertraktade konstnärerna.

Oljor av Carl Larsson är förhållandevis ovanliga. Lisbeth vid björkstammen - ett romantiskt delmotiv från den stora målningen Frukost i det gröna - betraktades som vårens huvudnummer hos Bukowskis och hade ett riktpris på fyra-fem miljoner kronor.

Verket har varit flitigt utställt under hela 1900-talet, bland annat på Liljevalchs invigningsutställning 1916. Målningen var en gåva till modellen Lisbeth från fadern och har alltsedan dess funnits i familjens ägo. Tisdagsförsäljningen var första gången verket var utbjudet på auktion.

Dottern Lisbeth var alltsedan födseln 1891 en av Carl Larssons favoritmodeller. På tavlan står hon tålmodigt modell i sensommarljuset på Bullerholmen mitt emot Lilla Hyttnäs i Sundborn. Bakgrund saknas.

- Man får se det som att han koncentrerar sig på modellen, att han vill komma nära henne. Att bakgrunden saknas beror på hans konstnärliga blick, säger Bukowskis informationschef Kerbela Nobel som inte ser verket som en förstudie.

Nobel ser inga paralleller mellan dagens prisnotering och haussen som slutade med en krasch 1990 - en tid när Larssontavlor faktiskt såldes för än högre summor. Priserna har ökat långsamt och stadigt.

- Det är inga konsortier som köper nu. Det är människor av kött och blod som köper för pengar som de faktiskt har. De hämtar tavlan dagen efter och hänger upp den i sitt vardagsrum för att njuta av den. 1990 hamnade tavlorna i bankfack och köptes med lånade pengar.

Mer läsning

Annons