Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Is och hetta i sommar-utställning

/
  • Kvinnors väntan. Emalj av Kathy Ericsson-Jourdan.
  • Bland björnar. Kathy Ericsson-Jourdan trycker och målar på linne och blandar elementära former och figurer i sina grönländska motiv.

Annons

Det konstnärliga stoffet därifrån byggs ständigt på med nya bilder och utställningar. I blank emalj framhävs den kyliga prakten, medan de stora målningarna och trycken på linne på ett mer collageartat sätt samlar elementära former och ting i helheter.

Den storslagna naturen på Grönland kräver resor både med kustbåt och helikopter, men Keathy Ericsson-Jourdan gjorde också fotvandringar över snö som skrynklig elefanthud, med intensivt ljus som förstärkte turkostonen i isen och varje liten blomma i skrevorna.

Keathy Ericsson-Jourdans djupdykningar i det grönländska folklivet och mytologin, med besök i Nuuks nationalmuseum och bibliotek, har medfört att hennes färgrika kompositioner också lever i detaljerna, som konkret berättar om livet bland hav och berg - stövlarnas karaktäristiska form, typiska verktyg, båtformer, hus i klara färger strödda över landskapet.

Det både sparsmakade och dekorativa anslaget, med markerade konturlinjer och figurer med svarta hårtofsar, för emellanåt tankarna till japansk konst. Linjeteckningarna från jakter och slädfärder har samtidigt drag av forntida ristningar med sin starka förenkling.

Keathy Ericsson-Jourdan kommer från Åland, är utbildad på Konstfack och verksam i Stockholm.

Mer läsning

Annons