Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Hyllning till åsnenarren

/
  • Antik inspiration. Gunilla Brander-Smedberg med en väv inspirerad av en bild från Kreta.

Annons

- Kanske för att jag gillar åsnor, säger hon. Det är ett tåligt och solidarisk djur, som ändå aldrig får uppskattning. I konst och litteratur har åsnan alltid narrens roll.

För Gunilla Brander-Smedberg, som bor halva året i värmländska Mangskog och halva året på södra Peloponnesos, är den grekiska mytologin alltid levande.Människor i djurskepnad är ett tema hon har varierat i åratal, det ger många möjligheter att framställa relationer och maktförhållanden. Hennes bilder gömmer en hel del symbolik.

På Palatinen i Rom har man funnit hädelsebilder från 200 efter Kristus påträffats, där Kristus framställs som en åsna. Gunilla Brander-Smedberg har tagit fasta på det i sin bild av en korsfäst åsna.

Men hon har också gjort en variant med en korsfäst varg - ett smädelsemotiv i modern version. När hon visade den i en utställning i Värmlands museum för några år sedan, blev det stor uppståndelse, för Värmlands vargdebatt är minst lika hetsig som Dalarnas.

Gunilla Brander-Smedberg utbildade sig till grundskollärare i Falun på 60-talet och är självlärd konstnär som alltid vävt vid sidan om. Dock inte under perioderna i Grekland. På Peloponnesos, där får och vävning haft så starka traditioner, är det idag svårt att hitta ull, berättar hon. Där köper man helst nytt och modernt.

Mer läsning

Annons