Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Fin balansakt av Jeschke

/
  • Jeschke visar nio skulpturer i mindre format än det storskaliga många är vana att se i offentliga miljöer.Två skulpturer liknar högresta män i utställningen. Transformator i stål och porslin och Gatuchef i stål och sten har tidigare inte visats.
  • Ägget, ett skåp i stål med ömtåligt innehåll.
  • Du har varit lönsam, arbetet och pengarna.
  • Älgar i kvadrat är ett verk i 15 delar. Materialet kommer från räls tillverkat i Rälsverket som tidigare fanns i Borlänge.
  • Statyetten som Jeschke skapat för Swedish Steel Prize.
  • Insektsporträtt i stål och emalj.

Jörg Jeschke har en förmåga att få det tunga och hårda att upplevas lätt och formbart.
Just nu visas nio av hans skulpturer i en utställning i Blå Lågan på SSAB i Borlänge.

Annons

Sten och metall, betong och trä är material som Jörg Jeschke allra helst arbetar med. Jeschke valde skulptur som uttrycksform redan på Konsthögskolan i Wien där han gick mellan 1960 och 1965. Sedan dess har han varit bosatt i Sverige och har sin ateljé i Falun.

Många har sett hans skulpturer och offentliga utsmyckningar, sammanlagt har han utfört ett 90-tal verk i skilda miljöer, flera av dem finns i länet. Jeschke är konstnären bakom fontänskulpturen Plymen i rondellen vid gamla Banverket i Borlänge. Det är också han som gjort den genombrutna Solblomman på Sveatorget och Svisch, en skulptur i stål och emalj placerad i rondellen utanför Trafikverket.

De nio skulpturer som under november visas i personalmatsalen på SSAB i Borlänge är betydligt mindre i storlek. Materialen är självklart stål men även sten- och emaljarbeten finns med.

Jeschke har mätt upp lokalen och planerat utställningen hemma i ateljén. Resultatet är luftigt och välkomponerat.

Referenserna i Jeschkes bildvärld är hämtade från industrin, från det tunga arbetet och lönsamhetskravet, teman som han ställer det mot det mänskliga och naturen.

I verket Du har varit lönsam blottar han innanmätet i en industriarbetare, maskindelarna till organ har gått isär. I en pöl omkring honom rinner mynt. Frågor om hur mycket pengar en person genererar under ett arbetsliv ställs - och hur mycket det kostar att inte orka mer.

Verket Ägget, ett patinerat skåp tillverkat av durkplåt ruvar på en överraskning. När man öppnar dörrarna avslöjas ett strutsägg, placerat i ett rede tillverkat av allehanda järnskrot. Hårt och mjukt sida vid sida, kanske en metafor för det mjukas förmåga att anpassa sig och överleva.

Trots det ofta hårda och till synes obändiga materialen lyckas Jeschke forma sina skulpturer med utpräglad känsla för proportioner och gestaltning. Något som inte minst kännetecknar statyetten som Jeschke skapat för Swedish Steel Prize. En mjukt formad vågrörelse i stål. Statyetten finns med i utställningen, nästa vecka delas den ut för fjortonde året i rad till den som tagit fram den främsta konstruktionen i höghållfast stål.

Annons