Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Konst till jubilarer på museet

Arbeten av ett 60-tal av länets yrkesverksamma konstnärer visas under en vecka i Dalarnas museums konsthall i utställningen "Jubilarens val".

Sedan nio år arrangerar föreningen Konst i Dalarna (KiD) utställningen som erbjuder konst till kommunanställda jubilarer runt om i länet. Med en gåvosumma från sin hemkommun får jubilaren själv välja ett verk som visas. Men utställningen fungerar även fint som en temperaturmätare på konstlivet i Dalarna för en intresserad allmänhet, jubilar eller ej.

– Jag skulle säga att vi som förening mår väldigt bra just nu, säger Pia Rudolfsson Anliot som är projektledare för årets hängning.

Hon kom till Dalarna och gården i Västerby för fyra år sedan efter avslutad utbildning på Konstfack.

– Jag sökte mig till KiD för att få utbyte, mentorskap och vara med och påverka konstklimatet i länet. Det ångrar jag inte. Det är otroligt givande att som ung i yrket kunna få ta del av mer erfarna kollegors berättelser och råd, säger Pia.

Och fler tycker som hon. Föreningen växer snabbt. 17 nya medlemmar har nyligen tillkommit och medlemsantalet har för första gången passerat 100 (med två personer).

Till årets jubilarutställning bidrar 61 konstnärer med ungefär fem verk var. De flesta tekniker finns representerade i de tre stora utställningshallarna på museet.

Pia Rudolfsson Anliot deltar själv med två skulpturer i lera. Hon arbetar i en speciell teknik, kallad klös, där hon drejar fram skulpturens olika delar, ett i taget, objekt som fogas samman och bildar slingrande organiska former.

Nina Edling, även hon ganska ny i föreningen bidrar med fem större grafiska verk i utställningen. Två textverk och några träsnitt, varav ett är ett monumentalt verk föreställande en hukande kvinna där hon skickligt fångat kroppens rörelser i några få drag.

Karin Jaxelius från Smedjebacken visar ett antal skulpturala verk i lera som utstrålar både styrka och skörhet i sammansatta kompositioner i vitlaserad lera.

Utställningen öppnar lördag - och pågår en vecka, fram till den 4 oktober.