Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Konst i kvadrat - konstrunda för alla nyfikna

I helgen bjöd föreningen Konst i kvadrat på konstrunda. 41 konstnärers verk kunde upplevas på platser runt om i Falun och Borlänge regionen.

Sedan 2008 har föreningen Konst i kvadrat arrangerat konstrundan. Konstnärers ateljéer, gallerier och hem har öppnas upp för alla som är nyfikna och vill ta del av konstnärernas verk. I helgen var det dags för årets upplaga av rundan. Med hjälp av karta kunde besökarna navigera sig fram till de plasterna i Falun och Borlänge där konstnärerna valt att ställa ut.

Tre av deltagarna som ställde ut på konstrundan var Karin Rosell, Catarina S Invaldsdotter och Britta mård. De visade sin konst på Wasabryggeriet i Borlänge. Alla tre tycker det är roligt att få visa upp sin konst. Verken de ställde ut var förutom till för att betraktas också till tillgängliga till försäljning. Alla tre var dock överens om att det roligaste med att ställa ut är när besökare kommenterar och ger sin syn på konsten.

- När människor visar intresse för det man gör blir man inspirerad och vill fortsätta måla och utvecklas, säger Britta.

– Jag tycker om att måla färgglatt och okontrollerat, ofta väljer jag att avbilda dansande personer i mina motiv, säger Karin. Måleriet är till skillnad från vardagen i arbetslivet orationellt och oförutsägbart, det är det fira i måleri som lockar, tillägger hon. Även Catarina lockas av det fria i att måla.

– Jag målar i väldigt ljusa färger, vilket inte stämmer riktigt med min personlighet, jag är rätt bitchig av mig, men måleriet är en fri kraft i sig menar hon. Mina tavlor blir till som de själva vill och inte alltid som jag tänkt mig från början. Catarina jobbar också med textil.

Britta Mård gillar att måla med starka färger. Hon blandar in silkespapper och smycken som hon gjort i sina tavlor, för att skapa en taktil känsla i verken. Smycken som har blivit till blänkande ögon i något av hennes många kattmotiv är inte ovanligt.

I en annan del av Borlänge tog Anders Björnhager emot besökare i sin Ateljé. Han jobbar på senare år heltid som konstnär.

– Det är populärt med konstrundan, det är många som är nyfikna och tar chansen att komma och titta, vilket är väldigt roligt, säger Anders.

En som passade på att titta in hos Anders var Monicka Östand.

– Jag är sedan tidigare förtjust i Anders målningar, speciellt hans skildringar av hus i Islingby, så det är mycket kul att få komma hit och titta.

På magasinet i Falun visades också en samlingsutställning med samtliga deltagande konstnärer på rundan.