Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Konst i Kvadrat firar fem

Majoriteten av de 68 dalakonstnärerna som medverkar i årets Konst i Kvadrats utställning ägnar sig åt klassisk naturmålning, men det finns också en och annan utstickare i gruppen.

– Alla stilar och sätt är välkomna, säger konstrundans grundare Gudrun Nyström.

Sofia Carlsson har drömt om att bli drejare sedan hon var liten, men det skulle ta tid innan hon vågade satsa på sitt intresse. Efter sin socionomexamen läste hon två år på folkhögskolan i Leksands keramiklinje och insåg att barndomsdrömmen kunde förverkligas. Nu sysslar Sofie Carlsson med drejandet vid sidan av sitt halvtidsjobb och skapar både dekorativa och funktionella verk.

– Jag försöker alltid skapa vackra vardagsföremål med fiffiga funktioner. Det är roligt arbete men väldigt slitsamt. Jag har till och med försökt sluta med drejandet men det går helt enkelt inte, jag är fast, säger hon.

Sofia Carlsson är en av de 68 konstnärer som ställer ut sina alster på årets Konst i Kvadrat, hennes utställning kommer äga rum i Galleri Storsten. Det är fjärde gången som hon deltar i Konstrundan.

– Man träffar likasinnade och samarbetar med andra skapare. Dalarna har också ett strakt varumärke och många besöker dessa konstrundor. Här är det bra att vara hantverkare, säger hon.

Konst i Kvadrat grundades av konstnären Gudrun Nyström från Vassbo. Hon tyckte att det var märkligt att Dalarnas två största städer saknade en egen konstrunda.

– Det var en vild idé, jag hade ingen aning om att det skulle bli så populärt. Förra året besökte sammanlagt 11000 personer oss bara här i Vassbo. Det är ett avspänt sätt att se konst på och alla är välkomna.

Gudrun Nyström, konstnären Lena Engkvist och föreningens nuvarande ordförande Karin Sörhammar har samlats på Magasinet i Vassbo för att förbereda inför helgens utställning. I den stora ladugård-liknande byggnaden hjälps de åt att hänga upp tavlor. De påpekar att delaktigheten som en av konstrundans stora fördelar.

– Alla får vara med på lika villkor. Vi samarbetar från början till slut och det är tack vare att alla konstnärer hjälper till med arrangemanget som vi har lyckats driva det här i fem år. Vi får också hjälp med ljussättningen av BoomTown, säger Karin Sörhammar.

Konstrundans grundregel är enkel: vem som helst får vara med och ställa ut sin konst men alla förväntas också ge något tillbaka. Antingen har man en egen utställning eller så går man ihop med andra konstnärer och hjälps åt. Trots att konstrundan är ett öppet forum är mycket av konsten likformig, en stark trend är realistiska naturmålningar. De flesta konstnärerna är kvinnor och bland dem finns det nästan inga ungdomar.

– Vi ser gärna en större variation bland deltagarna, men kanske passar det här sättet att ställa ut sin konst tillsammans kvinnor bättre. Dessutom är det vår stora sorg att vi inte lyckas locka fler ungdomar till att delta. Vi är nyfikna på deras bidrag och hoppas att fler unga vill vara med nästa år, säger Gudrun Nyström.