Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Konkurrensverket kritiska mot Arlas fulspel

Konkurrensverket kräver ingen bantning av Grådömejeriet.
– Det är ett helt felaktigt påstående som sprids. Det är absurt att skylla på oss när det är Arla som gör en neddragning, säger Johan Sahl.
– Helt korrekt. Men huvudfrågan är att vi blivit ålagda att sälja mejeriet, säger Christer Åberg, vd på Arla.

I Arlas pressmeddelande står det om Konkurrensverkets krav på försäljning och att "vid försäljning ska Arla ha bantat kapaciteten vid mejeriet från dagens 120 miljoner kilo färskvaror per år till 50 miljoner kilo".

– Vi är mycket upprörda över att Arla i pressmeddelandet och i information till personalen sagt att neddragningen i Grådö beror på krav från Konkurrensverket. Det är fel, säger Johan Sahl på Konkurrensverket som lett granskningen av Milkos uppgående i Arla.

Kravet som Konkurrensverket ställt på Arla är att mejeriet måste ha kvar minst en kapacitet på 50 miljoner kilo, och att Grådö ska säljas.

– Om Arla hade velat ha kvar mer så har vi inget emot det, säger Johan Sahl som påpekar att det här motverkar Konkurrensverkets mål att hitta en ny ägare och behålla konkurrensen.

– Genom Arlas agerande så har personalen på Grådö nu fått en negativ inställning till den som ska ta över när Grådö säljs. Vad vi försökt att åstadkomma är något som kan få Grådö att börja blomma igen med en ny ägare, säger Johan Sahl.

Dan Bäverstam på Dalamejerier är också upprörd över Arlas beskyllningar. Han har läst artiklar och kommentarer där också Dalamejerier av Milko fått skulden för halveringen av personalstyrkan på Grådö.

– Varken vi eller Konkurrensverket har krävt några nedskärningar. Vi vill medverka till att rädda jobb på Grådö, inte att skära ned, säger Bäverstam.

Christer Åberg som är vd på Arla tycker att fokus hamnar på fel fråga, fast visst stämmer det att Konkurrensverket inte krävt en nerdragning, även om han inte riktigt vill medge att pressmeddelandet var illa formulerat.

– Det viktiga är kravet på att vi ska sälja mejeriet. Och då måste vi stegvis flytta produkter in i andra mejerianläggningar, för att kunna serva konsumenterna i Dalarna med mjölk, fil och annat.

Enligt Åberg har siffran 50 miljoner kilo per år inte kommit till av en händelse. En eventuell köpare, alltså Dalamejerier, har sagt sig vara intresserad av en mindre anläggning.