Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Konkurrensverket granskar Falu kommun igen - nu utreds bygget av hoppbackarna

Konkurrensverket har fortsatt blickarna på Falu kommun.
Nu har verket påbörjat en utredning kring byggnationen av ungdomshoppbackarna som gjordes via VM-bolaget.

Annons

– Jag är inte orolig över att vi ska ha gjort något fel, och vi kommer att svara på de frågor som Konkurrensverket ställt till oss via en skrivelse, säger kommundirektör Dan Nygren, som också är vd för VM-bolaget.

För några veckor sedan skrev DT om att Konkurrensverket inlett en utredning, för att se om kommunen bröt mot upphandlingsreglerna, när man 2013 tecknade avtal om leverans och underhåll av gatubelysning med Falu Energi & Vatten AB och Falu Elnät AB.

Den här gången är det byggnationen av ungdomshoppbackarna på Lugnet som står i fokus.

Bygget av de nu två färdigställda backarna gjordes av VM-bolaget - Skid-VM i Falun 2015 AB - som numera är helägt av Falu kommun.

Backarna invigdes officiellt under Svenska skidspelen i februari.

I sin skrivelse till Falu kommun skriver Konkurrensverket: "Vi har genom vår omvärldsbevakning uppmärksammat uppgifter i media om att Falu kommun ska köpa/bygga ungdomshoppbackar via Skid-VM i Falun 2015 AB, och att detta sker utan någon föregående annonsering enligt lagen om offentlig upphandling. Vi har mot bakgrund av ovanstående påbörjat en utredning för att närmare granska vad som har skett, och ni ombeds därför att förklara vad som har hänt."

Falu kommun uppmanas av verket att svara på elva olika frågor kring bygget av ungdomshoppbackarna och köpet av VM-bolaget, men också redogöra för övriga omständigheter som kommunen anser har betydelse i sammanhanget.

– Några svar via media tänker jag inte ge, utan vi kommer att svara skriftligt på verkets frågor. Vi ska se till att göra rätt för oss, säger Dan Nygren.

Hur ser du på att Falu kommun åter igen är inblandat i en utredning som Konkurrensverket gör?

– Jag vet inte hur Konkurrensverket gör när de väljer vilka ärenden de vill utreda närmare. Men vi kommer att vara transparenta, säger Dan Nygren.

Läs också: Konkurrensverket granskar Falu kommun igen

Läs också: Kommunen köper VM-bolaget för 13,9 miljoner

Läs också: Klart med ungdomsbackar på Lugnet

Läs också: FEV anlitade konsult utan upphandling