Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Konflikthot: Polisen har fått nog av dåliga löner och usla arbetsvillkor

Det är inte vilken yrkesgrupp som helst. Det är inte vilken arbetsmarknadskonflikt som helst. Det är inte heller en tidpunkt som är vilken som helst. Med dessa tre faktorer för ögonen så är det både svårbegripligt och rent ut sagt oklokt av arbetsgivaren staten att driva fram en konflikt med Polisförbundet.

Annons

Missnöjet i poliskåren är inte obekant, både när det gäller lönevillkor och arbetsförhållanden. 182 poliser på Norrmalm i Stockholm skrev ett öppet brev i förra veckan att man är för få poliser för att klara uppgifterna: ”Konsekvenserna är förödande. Personalen hinner inte äta, hinner ibland inte gå på toaletten. Det blir ofta övertid och detta gör att man inte kan planera sin tid utanför jobbet.”

Polisens omorganisation där 21 myndigheter ska bli en tar på krafterna. Dessutom är omorganisationen underfinansierad med en miljard kronor vilket ökar friktionen. Facket beskriver arbetsgivarens vilja att lyssna vara minimal.

Dessutom har staten inte förbättrat nöjdhetsgraden när Arbetsgivarverket sade upp pensionsavtalet för bland annat poliser och officerare, trots att facket ville förhandla.

Läs mer: (S)tatens hårda besked till poliser och officerare, säger upp pensionsavtalet

I ett pressmeddelande skriver Polisförbundet nu att löneförhandlingarna slutat i oenighet. Polisförbundet aviserar redan nu att man kommer att vidta stridsåtgärder när de centrala avtalen löper ut om ett år. Beskedet på fredagskvällen kan inte ses som annat än ett varningsskott om att ta missnöjet på allvar. Nu.

Förutom resursförstärkningar och ordning och reda i organisationen som borde vara en självklarhet handlar det om löner som är för låga i förhållande till ansvar och arbetssituation. Polisens krav är minst sagt rimliga. På listan finns lägstalön på 25 000 kronor, och en lägsta lönenivå efter fem år i yrket som motsvarar en medellön på 28 000 kr.

Arbetsgivaren nobbade det.

– Det här blev droppen för oss. Den tid där verksamheten håller ihop för att poliserna alltid ställer upp lite extra är förbi. Våra medlemmar kommer självklart att fortsätta att göra ett bra jobb. Men vill arbetsgivaren ha sina anställdas engagemang och passion för sitt jobb är det något helt annat som krävs, säger ordföranden Lena Nitz i ett pressmeddelande.

En missnöjd poliskår när svåra utmaningar står framför Sverige är långt ifrån en önskvärd situation. Den pågående flyktingkrisen sliter ännu mer på en hårt prövad poliskår. Dessutom finns problem med organiserad brottslighet som behöver tacklas. Och det inte svårt att hålla med Lena Nitz när hon i pressmeddelandet säger "vi skulle behöva stå mer enade än någonsin nu".

En polis i Gävleborg som ledarsidan varit i kontakt med beskriver stridsviljan på "golvet" hög. Missnöjet är kompakt, och uppfattningen är att konflikt eller hot om konflikt är enda sättet som man kan få gehör för sina krav. 2014 höjdes ingångslönerna, vilket arbetsgivaren backat från i år, bara dagar innan tusentals poliser skulle samlas i Kungsträdgården i en manifestation.

– Det pratas återigen om att endast åka på jobb där allmänheten behöver omedelbar hjälp och däremellan ställa bilen stilla för att markera missnöjet. Vi kommer aldrig någonsin att göra något som äventyrar människors omedelbara säkerhet. Det konstiga är att trots att vi nås av nyheten att Polismyndigheten inte går med på våra krav och vi alla är bittra och besvikna så glöms allt bort när nästa 112-samtal larmas ut av kommunikationscentralen. Kan faktiskt inte förklara hur man kan fungera så men så är det faktiskt.

Men det är konsekvenserna på sikt som oroar. Snacket bland poliserna är hur länge blir man kvar i yrket egentligen.

– Många talar nu också om att det inte längre är värt det och att de kan tänka sig att överge yrket då poliser faktiskt är populära att anställa av andra arbetsgivare. Vi vill vara poliser men någonstans måste man dra gränsen för vad det är värt, säger polismannen till ledarsidan.

Det är hög tid att regeringen inser läget och ser till att lyssna på polisen. Lojaliteten har sina gränser. Och Sverige behöver inte att poliser börjar leta efter andra jobb.

Läs mer: Fler poliser borde få ministerluncha

Läs mer: Skoldådet i Trollhättan - första intrycket är att polisen gjorde ett bra jobb