Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Kompisnätverk på Facebook växer

Målet är att folk ska hjälpa varandra. Och bli kompisar.
Zana Buyukkaya har startat en snabbväxande grupp på Facebook.

Syftet bakom den snabbväxande Facebook-gruppen Kompishjälpen, eller Vad behöver du hjälp med kompis?, är att främja den sociala utvecklingen. Människor ska kunna ta kontakt med varandra samt hjälpa varandra – och därmed bli kompisar.

Gruppen fungerar som en hjälpförmedling. Vem som helst kan skriva vad de behöver hjälp med för stunden, till exempel hjälp med deklarationen, hur man får ett jobb eller hur man lär sig ett språk. Sedan tipsar gruppens medlemmar hur problemet kan lösas.

– Syftet är att knyta människor till varandra, säger Zana Buyukkaya, en av grundarna.

Frasen "Vad behöver du hjälp med, kompis?" användes till en början av Navid Modiri, som brukade skriva så i sin egen Facebook-logg varefter alla hans Facebook-vänner som behövde hjälp kunde svara och få hjälp.

Zana Buyukkaya är en av flera som tog idén steget längre. På bara några dagar växte gruppen till att få tusentals gillare.

När sidan växte så snabbt ville administratörerna ha en logga. Zana Buyukkaya menar att den röda färgen på loggan symboliserar kärlek och att den svarta färgen symboliserar mörker.

– Tillsammans förmedlar färgerna sidans budskap, alltså att trots att man har det svårt i sitt liv så finns det alltid hopp om hjälp i kontakt med andra människor, förklarar Zana.

Grundarna ser att det är väldigt svårt att vara öppen mot människor man inte känner. Med hjälp av sidan vill man bidra till en social utveckling.

Sidans administratörer vill samtidigt uppmuntra människor till att se varandra som likvärdiga oavsett ålder, kön, hudfärg, bakgrund eller annat.

– Det viktigaste med sidan är att kunna få hjälp vid behov, samt att kunna hjälpa den som är i behov av hjälp, säger Zana Buykkaya.

Administratörerna vill utöka sin idé, så att den ska finnas tillgänglig även utanför nätet. Så småningom vill de kunna hjälpa människor i behov ute på gator och torg.

– För att nå vårt mål behöver vi samarbetspartner som bidrar med kapital. Vi söker samarbetspartner och sponsorer både i Dalarna och utanför, säger Zana Buyukkaya.

Bakom sidan står också Robin Kizil, som hjälper till att organisera och bygga upp sidan, samt Ella Grundin. Mostafa Abbas har bidragit med sina färdigheter inom grafisk design.