Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Kommunfullmäktige kan stoppa Sundborn vind om de vill

Nu drar det ihop sig till ett avgörande för Sundborn vinds 10 vindkraftverk. Den 18 september kommer kommunstyrelsens utvecklingsutskott att visa om de lyssnat på kommunens miljönämnd.

Falu kommun begärt och fått förlängd tid till den sista november för att yttra sig till länstyerlsens miljöprövningsdelegationen när det gäller Sundborn Vinds ansökan om att få bygga en vindkraftspark väster om Logärden.

– Kommunstyrelsen och kommunfullmäktige kommer med all säkerhet att yttra sig. Ärendet kommer upp på kommunstyrelsens utvecklingsutskott den 18 september, säger kommunalrådet Jonny Gahnshag (S).

Miljönmänden i Falun avstyrkte i veckan Sundborn Vinds ansökan men Ganshag vill i dagsläget inte kommentera om kommunens tunga miljöinstans blir vägledande också när kommunstyrelsen tar upp frågan.

– Jag har sett Sundborn vinds material, men inte satt mig in i miljönämndens beslutsunderlag så jag vill inte kommentera detta i dag, säger Gahnshag.

Det är kommunfulläktige som i praktiken har veto mot vindkraftsbyggen sedan en lagändring 2009.

Det demonstrerades i Falun man när man sa nej till delar av Bergvik Skogs Svartnäsproklet som bolaget därefter anpassade hela projektet till.

Bergvik Skog skulle också få nej till vindkraftsprojekt i Ludvika och när ett nej i fullmäktige hotade så skrinlade Bergvik planen på 35 vindkraftverk i Fredriksberg. Vetot inträffade i Härjedalens kommun där projektet Brickan drogs tillbaka och kostade Bergvik drygt fem miljoner och år av arbete.

Om vetot hotar hela eller delar av Sundborns planer visar sig redan den 18 september.