Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Kommunfullmäktige fick kritik – av sig själv

Kommunfullmäktige kritiserar sig självt.
Anledningen är den långa svarstiden på motioner och medborgarförslag.
– Vi får skämmas lite, sade fullmäktiges ordförande Berndt Nygårds (S).

Redovisningen av motioner vid kommunfullmäktiges senaste sammanträde innehöll 13 motioner som stod som obesvarade. Listan på antalet obesvarade medborgarförslag var ännu längre och innehöll hela 19 förslag.

– Motionen som är överst skrevs av Maria Karlsson (S) för snart två år sedan. Man måste skärpa sig med att svara på motioner inom rimlig tid. Framför allt om de inte är så komplicerade, tyckte Melker Andersson (M)

– Det måste återrapporteras så snart man har tagit beslut. Vi får skämmas litegrann för att det tar så lång tid. Vi kan inte ha så här långa listor, sade Berndt Nygårds.

Fullmäktiges ordförande tog sedan upp den långa listan på obesvarade medborgarförslag.

– Listan är på nästan 2,5 A4-sidor. Det får inte se ut så här. Ni måste återrapportera så fort som möjligt, uppmanade Berndt Nygårds.

Det visade sig att den två år gamla motionen av Maria Karlsson, som handlade om alkohol/drogkontroller bland kommunens anställda, redan var besvarad.

– Med anledning av detta undrar jag om de tre första medborgarförslagen också är besvarade? De har ju också skrivits för snart två år sedan. Det måste ju gå att besvara dem, så svårt är det ju inte, sade Melker Andersson.

– Det är alldeles rätt som du säger, Melker, att det är flera som är besvarade redan. Som det första medborgarförslaget på listan som handlar om ett bilfritt centrum. Nu har vi har tagit en trafikplan och där ingår inte ett bilfritt centrum, sade kommunalrådet Ulf Hansson.