Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Kommunens jätteutmaning – måste anställa 50 om året i 5 år

– Arbetslöshet blir inte vårt problem, snarare väntar arbetskraftbrist. Kommunen står inför en formidabel utmaning att rekrytera all ny personal som kommer att behövas under de närmaste åren.

Annons

Det säger kommunalrådet Kurt Podgorski (S) sedan kommunledningen tagit del av de senaste prognoserna för kommunens eget behov av arbetskraft under de närmaste fem åren.

Kommunen kommer att behöva hitta cirka 250-300 personer att nyanställa under den perioden, ett 50-tal om året.

Ekvationen ser inte helt enkel ut, mot bakgrund av att befolkningstalet har varit vikande under senare år.

Exakt hur många anställningar som kommer att behövs är det svårt att säga. En säker siffra finns dock i kommunens egen personallängd - hur många som är på väg att bli pensioner.

– Det rör sig om drygt 150 anställda som kommer att gå i pension under den närmaste femårsperioden, säger personalchefen Sten Inge-Eriksson.

– Dessutom tillkommer de som slutar av andra skäl, för att byta till annat jobb eller flytta från orten. Erfarenhetsmässigt så skulle jag tro att det handlar om ytterligare nästan lika många, eller i vart fall ett 100-tal personer.

Summan av det resonemanget blir således att kommunens behov av nyanställningar under fem år rör sig om 250-300 jobb som ska återbesättas.

– Detta ser jag som en formidabel utmaning och den inte är så långt avlägsen. Någon klar lösning hur vi ska klara det har jag inte. Men vi tar frågan på största allvar. Vi måste vara en attraktiv arbetsgivare med lockande jobb, och ett steg på den vägen är ju att vi inför rätten till heltidsjobb för våra anställda, säger Kurt Podgorski.

Personalchef Sten-Inge Eriksson berättar att kommunen för närvarande håller att rekrytera en personalutvecklare. Denne särskilt ska arbeta med rekryteringsfrågor och förstärka personalavdelningen.

– Tjänsten blir inriktad mot rekrytering, kompetensförsörjning, fortbildnings- och utbildningsprogram för våra anställda och introduktionsprogram för nyanställda.

Kommunen har i dag cirka 800 anställda och är därmed en största enskilda aktören på arbetsmarknaden.

– Men det är förmodligen många företag inom kommunen som också går mot samma problem med pensioneringar, brist på arbetskraft och kompetensförsörjning. Det skulle vara önskvärt om vi tillsammans på något bra sätt kunde hitta vägar till familjelösningar vid nyrekrytering av arbetskraft.

– Om vi ska locka familjer att flytta hit är det i många fall nödvändigt att man kan hitta inte bara ett utan två lämpliga arbeten. Då skulle det vara värdefullt om arbetsgivare kan hitta vägar att samarbeta med detta, säger Kurt Podgorski.