Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Kommunens chefer skriver öppet brev

"När det kommer till ryktesspridning och personliga påhopp är det vår plikt att säga ifrån".
Ovanstående mening avslutar ett öppet brev som samtliga kommunens chefer undertecknat. Det är skrivet med anledning av medias fokus på två av socialförvaltningens verksamheter.
– Största anledningen till att vi nu reagerar så starkt är att det dykt upp ryktesspridning och personliga påhopp av osmaklig karaktär.

Det öppna brevet är på fyra tätskrivna A4-sidor och finns att läsa i sin helhet på tidningens hemsida "dt.se" under Orsa.

Brevet börjar med att ta upp situationen för Individ- och familjeomsorgen, där det som bakgrund anges att verksamheten under ett par år visat på galopperande underskott. Som mest var det fem miljoner kronor och Orsa hade betydligt högre kostnader än andra jämförbara kommuner.

– Till det ska läggas en mycket allvarlig revisionsrapport från en oberoende revisor på PwC. I den rapporten sägs att granskningen tyder på att barnperspektiv ofta saknas och att lagar, förordningar och riktlinjer inte efterföljs.

Socialnämnden har agerat utifrån revisorernas rapport och tog fram en handlingsplan för att rätta till de allvarliga bristerna.

– Det är enligt den handlingsplanen, ett politiskt beslut, som socialchefen och övriga chefer agerat. Socialchefen har helt enkelt utfört det arbete hon är till för.

Även tjänstetillsättningar och personal som slutat förklaras i det öppna brevet.

SVT:s Uppdrag granskning har under sommaren besökt Orsa och Lillåhem ett antal gånger. Där har arbetsmiljösituationen varit ansträngd med bland annat föreläggande från Socialstyrelsen.

– Vad ärendet i grunden handlar om är de frågor som ställts i ett enskilt fall där en person har kommit i kläm mellan den oklara gränsdragningen mellan kommun och landsting. Granskningen välkomnas, för just sådana fall är besvärliga för kommunen och belysningen är viktig för regelverket.

Kommunens chefer säger också att det finns flera arbetsplatser där förändring kommer att ske.

– Sådana förändringar medför oro och turbulens. I några fall handlar det om förändringar på grund av kritik, i andra för att anpassa ekonomin till en förändrad verklighet. Att inte ta itu med sådana situationer vore högst oansvarigt. Det innebär ofta att vi får förvänta oss ändrade arbetssätt och det är naturligt att det blir skarpa reaktioner när det arbetssätt man är van vid plötsligt ifrågasätts.

De chefer som undertecknar brevet är Göran Grå, kommunchef, Ulf Back, personalchef, Johan Hult, ekonomichef, Peter Bernborn, kulturchef, Håkan Bäcklund, räddningschef, Camilla Björck, miljö- och hälsochef, Kent Henriksen, barn- och utbildningschef, Tommy Ek, stadsbyggnadschef, Anders Hanspers, service- och fastighetschef, Arne Grahn, vd Orsabostäder, och Janne Bäckman, informationsansvarig.