Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Kommunen vill köpa Hamnkontoret

Kommunen förbereder ett bud på Hamnkontoret, vilket i sin tur kan frigöra Sågstugan för annan användning.
– Jag kommer att presentera ett prisförslag vid nästa styrelsemöte för kanalbolaget, säger vice kommunalrådet Ingemar Hellström (S).

Han är Smedjebackens representant i styrelsen för det kommunövergripande kanalbolaget, där även Hallstahammar, Surahammar och Fagersta ingår.

Med stöd från EU kunde de olika kommunerna längs kanalen genomföra olika byggnadsprojekt och i Smedjebackens fall blev det Hamnkontoret, som fungerat som service- och informationscentrum för turister i allmänhet och båtfolk i synnerhet.

Men nu vill kommunen köpa loss byggnaden, vilket skulle möjliggöra att Smedjebackens båtklubb får den som samlingslokal i stället för Sågstugan längre bort på hamnområdet.

Sågstugan ägs av kommunen men har sedan länge hyrts av båtklubben. Nu behövs dock Sågstugan som "arbetarbarack" för kommunpersonalen som jobbar i Uddparken.

Men för att möjliggöra ombyggnad av Hamnkontoret, till att passa båtklubbens önskemål, krävs det att kommunen gör vissa ombyggnationer.

– Ja, meningen är att vi ska dra in vatten och avlopp där och det går inte om vi inte äger byggnaden, säger Ingemar Hellström.

Därför kommer han, från kommunens sida, att lägga ett bud på hamnkontoret vid kanalbolagets nästa styrelsesammanträde 9 november i Fagersta.

– Hittills har jag bara diskuterat det här lite med kanalbolagets ordförande (Catarina Pettersson, kommunstyrelsen ordförande i Hallstahammar). Nu har jag ambitionen att vi alla i styrelsen ska komma överens. Så 9 november blir det nog antingen ett ja eller ett nej till om vi får köpa Hamnkontoret, säger Ingemar Hellström.

Vilket bud lägger Smedjebackens kommun?

– Det vill jag inte säga. Om det blir aktuellt med ett köp måste det i så fall beslutas av kommunfullmäktige.

Hellström ser i alla fall klara fördelar med ett köp av Hamnkontoret, vilket i så fall skulle ge kommunen ett helhetsägande på det allt mer utvecklade hamnområdet.

– Det är förstås en poäng med det här. Hamnkontoret ligger ju mitt i hamnen och då bör det vara bättre att kommunen står som ägare.