Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Kommunen vill inte hjälpa avhoppande IS-soldater

Flera kommuner i Sverige förbereder sig för att ta emot avhoppade svenskar som har stridit med till exempel terrorgruppen IS i Syrien och Irak. 140 svenskar har hittills återvänt.
I Borlänge är man mer kallsinnad och räknar inte avhoppade terrorister som vanliga brottslingar.

Borlänge kommuns inställning går tvärtemot till exempel Lunds, som menar att avhoppare från våldsbejakande extremistiska grupper ska hanteras inom ramen för arbetsmetoden "sociala insatsgruppen" som är en etablerad arbetsmetod för att underlätta avhopp från kriminalitet.

Kenneth Persson (S), jobbar med frågor om våldsbejakande extremism och håller inte med och tycker att det är en väsentlig skillnad på avhoppare från högerextrema miljöer och IS.

– Högerextremism kan vara frågan om att man har begått mindre brott. Här pratar vi om brott mot mänskligheten, det är terrorister. Man halshugger människor, skjuter människor och våldtar kvinnor. Att man skulle se på det här som vilken brottsling som helst är mig främmande, säger han.

Läs också: IS försöker rekrytera i Borlänge

I Borlänge har man sedan en tid jobbat mot våldsbejakande extremism, då man utsågs till en av fyra pilotkommuner. Kommunen har fått mycket beröm för sitt arbete av Daniel Norlander, tidigare tillfällig nationell samordnare mot våldsbejakande extremism.

Men de främsta frågorna Borlänge har tagit itu med har varit just högerextremismen. Från Borlänge har bara en person åkt till Syrien för att slåss med IS, han har enligt rapporter blivit skjuten till döds på plats.

Någon framtagen plan för att hjälpa avhoppare som har stridit med exempelvis IS i Syrien finns inte.

– För min del och Borlänges del, om det har begåtts brott mot mänsligheten är det ett fall för Europadomstolen, Haagkonventionen och eventuellt domstol i Sverige. Det är första steget. Vi kan anta att de flesta som har stridit för IS har begått brott mot mänskligheten.

– Skulle det visa sig att man avtjänar sitt straff så får man diskutera hur man återanpassar personen, men det är en lång process dit, menar Kenneth Persson.

Är ni förberedda på att en sådan person senare kan behöva hjälp för att komma in i samhället igen?

– Det blir ingen hjälp, i första hand ska personen överlämnas till rättsmyndigheten. Vi har ingen plan framtagen för avhoppande IS-soldater. Om man begår ett brott mot mänskligheten så ska man straffas för detta.

Ser man på dem som vilka medborgare som helst, när de har avtjänat sitt brott?

– När de har sonat sitt brott och sedan genomgått en långvarig avprogrammering så visst ska de anses vara vanliga medborgare, men spontant har jag ändå svårt att säga att de är som vilka medborgare som helst, säger Kenneth Persson.