Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Kommunen vill ha fler strandtomter

Med syftet att skapa fler byggbara tomter i strandnära lägen vill stadsbyggnadsförvaltningen ta fram tillägg till den gällande översiktsplanen.

Annons

– Det handlar om landsbygdsutveckling och att möjliggöra boende vid vatten. Det finns ett tryck att bygga vid vatten, förklarar stadsarkitekt Tommy Ek.

I Sverige gäller ett generellt strandskydd 100 meter från strandlinjen både upp på land och ut i vattnet. Strandskyddet innebär bland annat förbud mot att uppföra nya byggnader och att utföra andra åtgärder som resulterar i privatisering av marken eller som väsentligt förändrar livsvillkoren för djur och växter.

Det går att få dispens från strandskyddet.

– För dispens krävs särskilda skäl, och de finns uppräknade i miljöbalken. Att ett område är utpekat som lämpligt för landsbygdsutveckling i strandnära läge är ett av de särskilda skälen som finns för dispens eller upphävande av strandskyddet.

Utpekandet av områden sker på en översiktlig nivå.

– Fortfarande gäller att strandskyddets syften måste kunna tillgodoses långsiktigt, att allmänhetens tillgång till strandområden och att goda livsvillkor för djur- och växtlivet bevaras.

Syftet med att peka ut områden för landsbygdsutveckling i strandnära lägen är att göra det mer attraktivt att bosätta sig och verka på landsbygden. På så sätt är det möjligt att upprätthålla och stärka underlaget för kollektivtrafik och annan service.

Med början på tisdag nästa vecka åker tjänstemän från stadsbyggnadsförvaltningen och kommunalråden ut i byar för att informera om, och diskutera arbetet med att peka ut, lämpliga områden för landsbygdsutveckling i strandnära lägen.