Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

"Kommunen värderar inte turismen"

Att lägga ner campingen vid Brunnsjön är ett misstag. Det tycker Gomer Swahn som i stället vill se ökade satsningar på turismen.
– Kommunen vill montera ner turismen, säger han.

Annons

När fotografen Gomer Swahn besökte campingen vid Brunnsjön i somras fick han en chock.

– Hela campingen var full med permanenta tältkonstruktioner. Jag kände direkt att här skulle inte jag vilja bo, säger han.

Men att stänga ner campingen är fel väg att gå tycker Gomer Swahn. Han är engagerad i turistfrågor i kommunen och har länge verkat för att få en central ställplats åt husbilar inne i Hedemora – något som ännu inte blivit verklighet.

Gomer Swahn skulle hellre se att campingen rustades upp, att större utrymme gavs åt husbilar och husvagnar och att marknadsföringen ökade.

I dagsläget tror han att Brunnsjöns camping avskräcker husbilsägare.

– Om man har en husbil i 1-1,5 miljonerklassen blir man bortskrämd, säger han.

– Tältgäster utgör bara 10-15 procent av det totala campingbehovet. Huvuddelen, cirka 80 procent, är husbils- eller husvagnsägare, hävdar Swahn.

Att Hedemora kommun inte värderar turismen tycker han är tydligt.

– Vilka signaler sänder det här ut? Man vill lägga ner kultur- och fritidsnämnden, flytta turistbyrån och lägga ner campingen. Man nämner inte vart man ska placera turismen, säger han.

En lösning skulle kunna vara att flytta över turismen till näringslivsbolaget, föreslår Swahn.

– Det kräver att man har ett väl fungerande näringslivsbolag, men alla alternativ måste vara bättre än att lägga ner, säger han.

Gomer Swahn har sitt engagemang i husbilsvärlden. Han har skapat det nationella forumet husbilskompisar.se och tog fram den så kallade "Hedemoramodellen" för att öka antalet ställplatser i kommunen.

I dag finns inga ställplatser i Hedemora, den närmaste ligger vid infarten till Säterdalen.

– Husbilsägarna använder sina husbilar sex månader om året. Om vi kunde locka dem till vår kommun får vi både in pengar från platsen de står på och från konsumtion, säger han.