Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Kommunen tar över ridverksamhet

Nu pekar det mesta på att Falu kommun kommer att ta över ridanläggningen i Främby.
I alla fall är det vad en enig kommunstyrelse ser som det bästa alternativet.
– Det brådskar att hitta en lösning och det är viktigt att vi säkrar upp den viktiga idrottsliga och sociala funktion som ridcentret fyller, säger kommunalrådet Jonny Gahnshag (S).

Enligt ett beslut i kommunfullmäktige 2006 är det bolaget Främby Ridcenter AB som står som ägare av ridanläggningen i Främby, där Falu Ridklubb finns med sin stora ungdomsverksamhet. Huvudavtal, hyresavtal och arrendeavtal finns skrivna med kommunen och gäller i 25 år till.

De senaste åren har Främby Ridcenter AB dragits med stora ekonomiska problem, hotats av konkurs, och vid tre olika tillfällen har kommunen därför tvingats gå in med akuta ekonomiska åtgärder för att rädda upp situationen. Senast i augusti då ett tillskott på 500 000 kronor gavs.

I nuläget saknar dessutom bolaget både styrelse och firmatecknare. Något som gör att Bolagsverket hotar med att starta en likvidationsprocess.

Falu kommun vill att verksamheten vid anläggningen säkras upp för lång tid framöver och har tittat på olika lösningar att göra detta på.

Kommunstyrelsen hade ärendet uppe vid sitt tisdagssammanträde, och kom då med det eniga förslaget om att kommunen helt enkelt tar över biolaget och ridanläggningen i Främby.

– I nuläget ser vi det som det bästa alternativet. Det är en viktig och bra verksamhet som bedrivs i Främby, säger Jonny Gahnshag.

– Men det går inte att driva anläggningen på det sättet som det görs i dag. Vi var emot upplägget redan 2006 och tog också strid mot det, säger oppositionsrådet Mikael Rosén (M).

Ärendet om Främby ridcenter ska tillbaka för ett slutligt beslut vid kommunstyrelsens sammanträde den 27 november.

– Fram till dess ska nya avtal tas fram, bland annat ett hyresavtal. I fortsättningen får Falu RK hyra anläggningen av kommunen, och vi vill också säkra att driften och skötseln av anläggningen fortsätter att skötas av klubbmedlemmarna, säger Mikael Rosén.

– Det ideella engagemanget är viktigt. Jag tycker också att det är bra att vi kan visa upp en politisk enighet i det här ärendet, säger Jonny Gahnshag.

Falu kommun kommer också att vid ett övertagande bli tvingade att stoppa in pengar i bolaget för att återställa bolagskapitalet.

– Men då lägger vi i alla fall in pengar i ett eget bolag som vi styr över. Det kommer att kosta pengar oavsett hur vi gör, men på det här sättet får kommunen en bättre koll. Jag tror ingen vill ha det strul som varit, slutar Mikael Rosén.