Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Kommunen stoppade banvallsbesprutning

Miljöavdelningen och Gåsvarvsborna vann. Trafikverket får inte spruta kemikalier på banvallen genom byn. Kommunens förbud från 2008 gäller.

2008 förbjöd Älvdalens kommun genom miljöavdelningen Trafikverket att bespruta banvallen genom Gåsvarvs by med kemiskt bekämpningsmedel för att få bukt med sly och busk som växer på banvallen. Medlet Rounup bio hade verket tänkt sig använda.

Byborna var oroliga bland annat eftersom flera av dem har dricksvattenbrunnar längs banvallen och det finns flera bäckar som rinner ned från berget ovanför byn, under banvallen.

Trafikverket överklagade och fick rätt att spruta i mark- och miljödomstolen som därmed körde över både kommunen, länsstyrelsen och byborna. Men kommunen överklagade igen och efter många turer i rättssystemet fick miljöavdelningen i somras prövningsrätt i mark- och miljööverdomstolen.

Ett stormöte med byborna hölls i Gåsvarv där alla fick chansen att lämna synpunkter på kommunens inlaga till mark- och miljööverdomstolen.

Men innan mark- och miljööverdomstolen hunnit ta upp frågan har nu Trafikverket återkallat sin ansökan om att få bespruta banvallen med kemikalier.

Därmed gäller alltså kommunens förbud från 2008.

– Det känns bra eftersom det finns flera, miljövänligare alternativ till att hålla banvallen ren från växtligheten och det finns dricksvattenbrunnar och bäckar längs banvallen, säger kommunens miljöchef Edita Pinxter i en kommentar till Mora Tidning.

- Vi anser inte att de restriktionsytor som Banverket själva angett är tillräckliga. Banverket har inte, trots att de säger så, kontaktat alla boende i Gåsvarvs by för att kontrollera var bäckar och brunnar finns i närheten av banvallen.

- Det är vår skyldighet att se till att de inte använder bekämpningsmedlet där det riskerar att förorena dricksvatten för de boende. Om de använder det på andra platser, där riskerna inte finns, kan vi inte göra något eftersom detta bekämpningsmedel är godkänt av EU, sade Edita Pinxter.

I samband med att begäran om prövningstillstånd förbereddes sa Edita Pinxter till Mora Tidning:

- Det är näst intill brottsligt att de påstått att de kontaktat alla som hade dricksvattenbrunnar längs banvallen och då de säger att de gjort en grundlig utredning som visar att det inte är problem med att spruta kemikalier längs banvallen.