Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kommunen startar ny skola i Trängslet

/

Älvdalens kommun planerar en helt ny skolorganisation i Trängslet. I asylboendet finns cirka 130 barn och försvaret har upplåtit fyra lektionssalar till den nya skolan.

Annons

– Vi har besiktat skolsalarna i Trängslet och de är verkligen förstklassiga, säger skolchefen i Älvdalens kommun Lars Lisspers.

Inom kort startar en helt ny organisation i Trängslet med förskola och skola från förskoleklass till årskurs nio.

– Skolan kommer att öppna till vårterminen och det handlar om introduktionsklasser. Personalen undersöker på vilken nivå eleverna befinner sig. Förutom svenska, matematik och engelska kommer skolan att jobba mycket medestetiska ämnen, som dans, musik och bild, ämnen där språket inte sätter några hinder, säger Lars Lisspers.

Rekryteringen av personal till skolan har just börjat, men skolchefen understryker att den ordinarie skolverksamheten i Älvdalens alla skolor inte kommer att påverkas.

– Jag vet att det finns oro bland både personal och föräldrar att våra skolor i Rot, Älvdalen och Särna kan drabbas av mindre resurser när den nya skolan i Trängslet öppnar, men det kommer inte att påverka våra andra skolor.

Ny personal kommer att rekryteras och eftersom både rektorer och lärare finns bland de asylsökande vill skolchefen att de ska vara med i den nya skolan och praktisera.

– Det här är en utmaning för oss, som kallas duga, men skolan är tillfällig och vi ska göra det bästa möjliga av situationen. Med tanke på att det är så många barn och så långt till Älvdalen, är detta den mest praktiska lösningen.

Snart kommer ett möte med föräldrar på anläggningen att arrangeras där kommunen ska informera om den nya skolan.

– Skolan är inte permanent, asylsökande familjer flyttar från Trängslet och nya kommer. Det är ett flöde av människor. Det är en mycket speciell situation. En unik och ovanlig lösning och en häftig utmaning för oss, som är en liten kommun i glesbygd, säger Lars Lisspers.

Läs även: Älvdalen öppnar ny stor skola för 130 flyktingbarn i Trängslet