Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Kommunen skär ner på kulturen

Kultur- och fritidsnämnden har gjort ett budgetförslag för 2013 – men kanske helt i onödan.
Vid årsskiftet finns stor risk att hela nämnden försvinner.

Tillförordnade kultur- och fritidschefen Anna Domeij har i uppdrag att se över kultur- och fritidsverksamheten. Kommunledningen vill behålla samma nivå, men minska kostnaden med 1,5 miljoner kronor. Det ska göras inom befintlig eller en ny förändrad organisation, enligt beslutet från Kommunstyrelsens arbetsutskott.

– Men det där får vi inte veta hur det blir förrän efter 30 oktober, säger Anna-Karin Dahl (S), ordförande i kultur- och fritidsnämnden.

Nämnden har beslutat om förändringar i kultur- och fritidsförvaltningens driftbudget för 2013. Men slutsumman blir ändå den samma.

– Vi ville försöka mildra effekten av besparingarna, säger Anna-Karin Dahl.

Det innebär att bidragen till föreningar skärs ner med cirka 12 procent i stället för grundförslagets 20 procent, enligt Anna-Karin Dahl. Samtidigt minskas kultursekreterarens tjänst med hälften.

– Underlaget för kultursekreteraren har minskat och kommer att fortsätta minska, det är vår bedömning, säger hon utan att ge någon närmare förklaring.

Hon säger bara att det ska utredas vidare. I det ursprungliga förslaget är kultursekreterarens tjänst 75 procent av heltid.

– Vi kommer att prioritera barn och ungdomar, det har vi sagt hela tiden, säger Anna-Karin Dahl.

Bidragen till samlingslokaler och anslagen till studieförbund kommer också att sänkas enligt förslaget.

I förvaltningens uppdrag ingår även att marknadsföra Star-biografen bättre. Den hyrs inte alls ut så mycket som är önskvärt. Därför behöver förvaltningen skjuta till 70 000 kronor till biografen. Men troligen läggs turisttidningen Draget ner, vilket sparar ungefär lika mycket pengar. I stället planeras en ny publikation tillsammans med Avesta inom Södra Dalarna turism.

Nästa år finns bara cirka tio miljoner kronor avsatta till investeringar i kommunen. Kultur- och fritidsförvaltningen har önskat 60 procent av den summan.

– Men det blir väl ett streck över alltihop, säger Anna-Karin Dahl.

Vissa åtgärder bedöms dock som akuta. Kylanläggningen i ishallen, som var begagnad redan då den köptes in 1974, behöver bytas ut. Sargen är också utdömd men det kanske går att få dispens ett år till.

En besiktning av gymnastikredskap i Vasahallen har också lett till att vissa av dem inte längre får användas.

Budgetramarna för kultur- och fritidsförvaltningen 2013, förväntas bli knappt 23 500 000 kronor.